„България подкрепя всички инициативи, които биха довели до положително развитие на Близкоизточния мирен процес. Страната ни поддържа приятелски отношения, както с Израел, така и с Палестина“, заяви министър-председателят Бойко Борисов при официалните си срещи си в град Рамала, които са част от официалната му визита в Израел. Премиерът първо разговаря с палестинския си колега Рами Хамдала, а след това и с президента Махмуд Абас.

Борисов обяви, че всички спорни въпроси трябва да бъдат решавани по пътя на директни преговори между двете страни.

„Заинтересовани сме да има установяване на траен мир и разбирателство в региона“, допълни премиерът.

С премиера Хамдала

„Посещенията на високо равнище оказват позитивно влияние на традиционно добрите българо-палестински отношения“, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си палестинския му колега Рами Хамдала.

Борисов приветства подписването на Меморандум за създаване на Смесена комисия на ниво министри. Той подчерта, че този документ дава прагматичен тласък на двустранното сътрудничество и ще спомогне за постигането на реални резултати в областите от взаимен интерес. Подписан беше и Протокол за провеждане на политически консултации между външните министерства на двете страни.

Със създаването на тази комисия двете страни ще имат възможност да задълбочат сътрудничеството във взаимно изгодни сфери като икономика, търговия, земеделие, вътрешни работи и др., коментира министър Даниел Митов, след като подписа документите с колегата си Риад Ал-Малики.

„Българо-палестинските отношения са традиционно добри и ще работим за тяхното развитие“, посочи министър-председателят. Според него мост за тези приятелски отношения могат да бъдат над 5 хилядите палестински граждани, които са завършили образование у нас.

Премиерът отбеляза, че България има интерес от ползотворно сътрудничество с Палестина в търговско-икономическата област. Той обясни, че има нереализиран потенциал в това отношение, а през предходните две години се наблюдава постепенно увеличаване на българския износ, основно от хранително-вкусовата промишленост.

Борисов подчерта също, че страната ни разполага с богат опит в редица сектори като туризма и инфраструктурата, който може да бъде полезен на Палестина.

„Има много възможности за икономическо развитие и установяването на по-широки контакти между българските и палестинските делови среди в частния сектор“, посочи премиерът.

С президента Абас

По-късно през деня Бойко Борисов разговаря и с президента на палестина Махмуд Абас. Двамата обсъдиха възможности за развитие на сътрудничеството между двете страни, като акцент беше поставен върху приятелските отношения между българския и палестинския народ.

Срещи

В момента Борисов провежда среща с българската общност в Израел. Очаквайте подробности за нея.