Имамът от Пазарджик е ръководител на групата от 14-има обвиняеми за проповядване на религиозна омраза. За първи път български съд ще гледа дело за пропагандиране и възхваляване на джихад

 

Нов мегапроцес срещу проповядващи радикален ислям започва в четвъртък в окръжния съд на Пазарджик.

На подсъдимата скамейка ще бъдат изправени 14 лица по обвинения за проповядване на религиозна омраза и верска нетърпимост - престъпление по чл. 164 от НК, както и за пропагандиране и възхваляване на ислямска война (джихад), престъпление по чл. 407 от НК.

Обвинението по последния член е прецедент за българската правосъдна система и в нито един български съд няма практика по него. Той не е използван от ратифицирането му през 1970 г. от Президиума на НС, съгласно Международния пакт за граждански и политически права на ООН, който гласи:

“Всяка

пропаганда

на война се

забранява

със закон”

Подсъдими по делото са имамът от Пазарджик Ахмед Муса Ахмед, определян от прокуратурата за създател и ръководител на групата ислямисти. Заедно с него са сподвижниците му Ангел Симов от Пазарджик, Стефан Александров от Пазарджик, Светослав Манчев от Пазарджик, Ерджан Смаил от Пловдив, Стефан Димитров от Асеновград, Александрина Ангелова от с. Старцево, Йосиф Минчев от Пловдив, Александър Иванов от Пловдив, Орхан Бързак от Пазарджик, Райко Кърталов от Пазарджик, Ненко Щерев от Асеновград, Веселин Стефанов от Пазарджик и Рангел Илиев от Пловдив.

Те бяха задържани от ДАНС и прокуратурата на 25 ноември 2014 г. и 31 март 2015 г. при акции в Пазарджик, Пловдив, Асеновград и смолянското с. Старцево.

Към момента 12 от тях са в пазарджишкия следствен арест. На свобода са единствената жена сред обвиняемите Александрина Ангелова и асеновградчанинът Стефан Димитров. Те са с мярка за неотклонение “парична гаранция” в размер на 5000 лв. заради сериозни здравословни проблеми.

Обвинителният

акт срещу 14-те

е от 161 страници

и е изготвен от прокурора в пазарджишката окръжна прокуратура Недялка Попова, която бе ръководител на разследването срещу групата и проведеното досъдебно производство.

Престъпленията, визирани от държавното обвинение, са извършени през периода 2013-2014 г. Всъщност процесът срещу ислямистите трябваше да започне още през миналата година, но определеният съдия докладчик по делото Кристина Пунтева на 3 пъти върна на прокуратурата обвинителния акт заради процесуални пропуски и го прие окончателно едва през декември миналата година.

За ръководителя на групата Ахмед Муса Ахмед това е трето поред дело за проповядване и разпространение на радикален ислям - салафизъм.

През 2004 г. той

получава условна

присъда

за дейността си, а през 2014 г. е единственият осъден на 2 г.затвор по нашумялото имамско дело с 13 обвиняеми, което също започна в Пазарджик.

Според обвинението през инкриминирания период Ахмед Муса е проповядвал непрекъснато сред свои последователи в Пазарджик, Пловдив и Асеновград верска нетърпимост и омраза, като това, че “християните са подпалки за ада”.

Проповедите си пазарджишкият имам разпространявал и чрез видеоклипове и по интернет в социалните мрежи, които така достигали до сподвижниците му в чужбина. В тях той призовавал към война с друговерците и възхвалявал “Ислямска държава”.

Според свидетели на обвинението - явни и скрити, Ахмед Муса открито говорел, че ако се наложи, “братята” трябва да са готови да отидат в Сирия и

да се бият на

страната на ИДИЛ

Личният му профил в социалната мрежа изобилствал със снимки и клипове от негови прояви на тържества и религиозни сбирки, където позирал със знамето на ИДИЛ и правел характерния жест с вдигнат пръст, смятан за знак на ислямистите.

Освен това през различни периоди в дома на Муса са гостували мюсюлмани от Босна и Херцеговина и Сърбия, на които е оказана помощ при преминаването им през България на път към Сирия.

В хода на разследването са установени и контактите му с терористична групировка, базирана в Линц, Австрия, документирани от тамошните специални служби и прокуратура. Представители на групировката са посещавали Пазарджик през миналото лято, твърдят свидетели.

Имамът е и човекът, разпоредил вярващите му събратя да събират пари под формата на помощ за бойците на ИДИЛ в Сирия. С част от тези средства са били направени фланелки, знамена, шапки и други агитационни материали с логото на терористичната групировка, които са се раздавали и са били носени от вярващите в няколко области.

Част от тези материали са открити при претърсванията в домовете на обвиняемите при акциите на ДАНС и прокуратурата.

Освен това Ахмед Муса възлага на обвиняемата Александрина Ангелова превода на български език на забранената в много мюсюлмански държави книга “Вероотстъпничество”. Александрина прави превода в дома си в Старцево и в Пазарджик, където живее в къщата на майката на Ахмед Муса Живка.

Във “Вероотстъпничество” се възхвалява салафизмът, отрича се светската държава, като се проповядва тя да бъде заменена с халифат и се призовава неверниците да бъдат избити и унищожени. Имамът финансирал издаването на книгата в истанбулското издателство “Фуркан” и транспортирането ѝ до България от негови сподвижници.

Над 1000 екземпляра от книгата са открити при обиск в дома на обвиняемия Стефан Александров, който живее в близост до джамията “Абу Бекир” в ромския квартал на Пазарджик, където е било едно от основните места за разпространението ѝ.

Любопитен факт е, че в пристройка към къщата си Ахмед Муса организира училище, в което Александрина Ангелова преподава турски език на деца и жени. Идеята е те да могат да четат Корана на турски.

В същото време много от децата на верните поддръжници на Ахмед, а и неговата дъщеря са спрени от училище. Формалният повод е, че им се забранява да ходят забулени. В проповеди обаче той открито заявявал, че децата на вярващите няма нужда да ходят на училище. Единственото, което трябва да знаят, е Коранът.

Като дясна ръка на Муса от прокуратурата определят Ангел Симов - Айри. Той е връзката на имама с братята мюсюлмани и организатор на повечето прояви. Свързан е и с доставката на агитационните материали за ИДИЛ и на отпечатаната “Вероотстъпничество”.

В хода на разследването е установено, че и останалите обвиняеми са пропагандирали чрез видеоматериали, снимки, проповеди, шапки, знамена, фланелки и други способи идеите на радикалния ислям, верската омраза и са възхвалявали ислямската война и ИДИЛ.

Само трима от тях обаче -

Александрина

Ангелова, Стефан

Димитров и

Рангел Илиев,

се признали

за виновни

по повдигнатите им обвинения в хода на досъдебното производство. Останалите подсъдими са отрекли вина или изобщо са отказали да коментират обвиненията.

Напрактика това няма да позволи процесът да мине по съкратената процедура. За това е необходимо всички 14 обвиняеми да признаят вината си и да поискат делото да бъде разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие.