Нов скандал, доказващ връзката на Анкара с „Ислямска държава”, разбуни духовете в Турция. Този път става въпрос за разсекретени телефонни разговори между членове на групировката с представители на спецслужбите на страната, публикувани от опозиционния вестник Cumhuriyet, съобщава bloknot.ru.Разговорите са част от доказателствата по делото срещу ИД, което започна в наказателен съд на Анкара, след сигналите на редица турски граждани, чиито роднини са били вербувани от терористите. 

Според новите материали, главният заподозрян Мустафа Демир многократно се е срещал с военни. Бандитът е отговарял за прехвърлянето на хора и оръжия през границата. 

Опозиционният вестник твърди, че преговорите между терористите и турските военнослужещи се провеждали в близост до турско-сирийската граница. Отбелязва се, че разговорите са били от приятелски характер, а събеседниците са се наричали „братя”. 

„Записите на разговорите и документите на следствието показват, че Демир е получавал пари уж като религиозен подарък от контрабандистите на границата и си е сътрудничил с офицерите за преминаване на границата”, отбелязва изданието. 

Главният редактор и шеф на Cumhuriyet в Анкара е арестуван през ноември 2015 година по обвинения в шпионаж.