7 неправителствени организации ще усвоят 1,5 млн. лева от таксите, платени от хазарт, за да се борят с вредните последствия от залаганията.

Парите ще бъдат усвоени до края на тази година. 30 на сто от тях, или около 500 000 лв., вече са преведени авансово. Средствата са по програма "Отговорен хазарт" и представляват отчисления, които постъпват от фирмите за лотарии и залагания. Целта е да се осъществява превенция на хазартни зависимости сред гражданите. 

Решенията за отпускането на средствата взети само от четирима души - председателят на Държавната комисия по хазарта (ДКХ) Огнемир Митев и членовете на комисията Васил Панов -представител на НАП, Маргарита Константинова - Златанова от Министерството на икономиката и Явор Колев от ДАНС.

Това е нарушение на Постановление № 223 от 20 август 2015 г. за приемане на Наредба за условията и реда за разходване на средствата за финансиране на одобрени проекти на юридически лица с нестопанска цел, определени за осъществяване на общественополезна дейност, за дейности за социално отговорно поведение по чл. 10а от Закона за хазарта. Документът е публикуван в "Държавен вестник", брой: 66, от 28.8.2015 г. 

В наредбата изрично е записано: "Чл. 11. (1) Оценяването и подборът на проектните предложения се извършва от комисия, определена със заповед на председателя на ДКХ. Комисията се назначава след изтичане на срока за приемане на предложенията и нейният състав се обявява в деня за разглеждане и оценяване на проектните предложения.

(2) Комисията се състои от 7 членове – трима представители на ДКХ, включително председателя на ДКХ, и по един представител на Министерството на финансите, Министерството на здравеопазването, Министерството на младежта и спорта и на Министерството на образованието и науката".

В решенията за отпускане на средства обаче липсват представители на МЗ, МОН и Министерството на младежта и спорта. Техни представители въобще не фигурират в състава на комисията, която раздава парите.

В наредбата "предвидливо" е оставена вратичка, че "комисията взема решение при наличие на кворум от две трети от членовете й и с мнозинство от 4 гласа". 

На въпрос на OFFNews от ДКХ обясниха, че седемчленната комисия  само анализирала предложените проекти и правела предложение кои от тях да бъдат одобрени. Това решение се вземало от другата четиричленка. Не получихме отговор кои са представителите на МЗ, МОН, и Министерството на младежта и спорта.

Конкурсът за средства по програмата "Отговорен хазарт" е обявен набързо в края на миналата година, като НПО-тата имат само 21 дни да представят проектите си. Критериите, по които става оценяването на идеите, също тънат в мъгла. Затова не е изненада, че зад част от спечелилите неправителствени организации стоят хора със скандална репутация. Сред тях са адвокатът на Митьо Очите от Враца - Владимир Чернев, срещу когото има няколко атентата както и считаният за крал на ротативките у нас Мило Борисов, който от години живее в САЩ. 

На практика само две от юридическите лица имат някаква реална дейност - врачанският клон на Фондация "Проджекта", както и варненското НПО "Алтруист", което работи по проекти срещу разпространението на наркотици във варненския затвор.

Фондация "Проджекта" изпълнява съвместен проект с общините Роман и сръбската Сурдулица на тема "Създаване и тестване на пилотен модел в подкрепа на социалната интеграция и професионалната реализация на младежи в риск чрез спорт в Общините Роман и Сурдулица". Изненадата идва от това, че посоченият адрес на фондацията във Враца е в офис 502 на ул. "Лукашов" 10 - бизнес сграда в града, която е седалище и на местния мастит адвокат Владимир Чернев. Скандалният адвокат е мишена на няколко атентата, защитава известния несебърски наркобос Митьо Очите и, според прокуратурата, е човекът, носел парите от корупция - 100 000 лв., от едрия арендатор Светослав Илчовски към бившия депутат от ГЕРБ Димитър Аврамов през 2013 г, разказа "Стандарт" в своя публикация миналата седмица.

"Проджекта" печели 136 000 лв. от конкурса на Държавната комисия по хазарта.

Четири от седемте спечелили конкурса НПО-та нямат никаква история. Затова пък взимат най-тлъстия пай от парите.

Проверка показва, че две от избраните сдружения - "Инвестиции и ресурси за човека" (чийто избран проект е на стойност над 246 хил. лв.) и "Център за превенция от вредни навици" (с най-скъпия проект от над 283 хил. лв.), са създадени непосредствено след първото заседание на комисията, с което реално започва конкурсът. В първия случай документите за основаване са подадени на 1 октомври (ден след заседанието), а партидата е вписана в две седмици по-късно. Във втория - подаването е в самия ден на заседанието. Тук любопитна е възрастта на управляващите организацията - между 19 и 21 години.

Информацията за тези две сдружения от Централния регистър на юридическите лица с нестопанска цел при Министерството на правосъдието (ЦРЮЛНЦ) също е доста любопитна. Фирмените дела от Софийския градски съд, с които са вписани в регистъра, са с поредни номера, следвани от това на още една организация, спечелила близо 280 хил. лв. от ДКХ - "Младежите с лице към Европа". Трите сдружения са вписани на една и съща дата в ЦРЮЛНЦ - 30 октомври т.г., когато беше последният срок за подаване на предложения в конкурса. На същата дата намираме вписване и на четвърти победител - "Заеми мястото си в Европа", спечелил над 252 хил. лв.

Според юристи, поредният номер на делата от съда сочи, че са пускани от един човек. Иначе би означавало трите организации случайно да изберат един и същ момент, в който да се наредят за регистрация в съда, и след това случайно да кандидатстват за един и същ конкурс.

В документите за правилата и реда за извършване на общественополезна дейност, с които четирите сдружения са вписани в ЦРЮЛНЦ, също има подозрителни съвпадения. От тях личи, че общите събрания и на четирите са били на 10 октомври 2015 г. Както"Инвестиции и ресурси за човека", така и "Център за превенция от вредни навици" декларират, че ще постигат целите си с "изграждането и стопанисването на спортни обекти и съоръжения" и "семинари и всякакви културни мероприятия". Дейностите на "Младежите с лице към Европа" и "Заеми мястото си в Европа" също се повтарят, като и двете организации обещават "да предотвратяват и облекчават човешки страдания, без да правят разлика по отношение националност, раса, пол, религия, сексуална ориентация или политически възгледи" и да "създават предпоставка за бъдеща личностна, социална и професионална реализация на младия човек".

"Център за превенция от вредни навици" подава документи в Агенцията по вписванията в деня на заседанието, а второто НПО - дори ден по-късно.

Третият печеливш е фондация "Отговорна игра". Сред хората, които стоят зад нея са Мило Стратиев и сестра му Росина Стратиева Борисова. Всъщност Мило Стратиев е Мило Борисов, вероятно най-големият съдържател на казина у нас. Негови са игралните домове с марките "Елдорадо" и "Палмс". Борисов е съосновател на "Казино технолоджи" и през 90-те години прави покер автомати и ротативки в столичния кв. "Суходол", които изнася в САЩ. Бизнесът му е за десетки милиони.

Адресът на "Отговорна игра" съвпада с фирмата "Люлин Палмс". Играта сигурно ще е отговорна, защото фондацията печели 214 хил. лв. от конкурса. Това е един вид законно сконто на платените от дружеството данъци от хазарт. Четирите сдружения имат дословно едни и същи цели и дейности и са подавали документи в държавния регистър за юридически лица с нестопанска цел буквално една след друга, сочат заявленията им в централния регистър на правосъдното министерство.

Нито една от 7-те спечелили организации няма публично известни дейности в областта на хазартната зависимост.

Регистрирането в последния момент на повечето от тях пък навява на мисълта, че са създадени специално за конкурса.
Така на практика единствено работещо е варненското сдружение "Алтруист". То, незнайно как попада сред нагласените победители, взима най-малко пари - едва 100 465 лв. "Алтруист" подписва първи договор още на 17 декември. "Не знам как попаднахме сред победителите. Проектът ни е сериозен - той ще бори зависимостите от хазарт във варненския затвор", заяви по телефона пред "Стандарт" шефката на сдружението Албена Димова.

Според нея методологията на проекта вече се разработва от проф. Тодор Минев от Великотърновския университет, който е работил в Главната дирекция по изпълнение на наказанията. "Опитах се да се свържа с други спечелили колеги, за да обменим опит по проектите, но това така и не се случи", казва Димова. Сдружението вече е получило авансово 30 на сто от парите и работи активно по проекта си, за да може да го завърши до края на 2016 г.

"Алтруист" се оказа единственото НПО, което може да бъде открито на посочените телефони. Обявените за контакт номера на останалите сдруженията или са недействителни, или на тях никой не отговаря.

Всички тези факти засилват мнението, че конкурсът на Държавната комисия по хазарта е непрозрачен,
без ясни критерии и е организиран за приближени.

На практика се получава, че парите се връщат там, откъдето идват. А социалният ефект от изхарчените финанси от този конкурс ще е равен на нула, предричат експерти.

Кой колко пари получава: 

1. Сдружение„Младежи с лице към Европа“ получава 279 920, 05 лв. за проекта си „Ефектът от хазарта – какво знаем за него?“.

2. Фондация „Проджекта“ получава 135 997, 30 лв. за „Повишаване на хазартната култура на юношите в региона на Враца и Видин“.

3. Сдружение „Алтруист“ получава 100 425, 60 лв. за „Овладей страстта, излекувай душата си“.

4. Сдружение „Център за превенция от вредни навици“ получава 283 486, 30 лв. за „НЕ – зависимост – превенция и лечение на хазартната пристрастеност“.

5. Фондация „Отговорна игра“ получава 213 666, 80 лв. за проекта „Отговорна игра“.

6. Сдружение „Заеми мястото си в Европа“ получава 252 201, 64 лв. за проекта „Хазартът през призмата на социалната отговорност“.

7. Сдружение „Инвестиции и ресурси за човека“ получава  246 543, 35 лв. за „Живот без хазарт“.

На 28 декември 2015 г. договори по проектите вече са сключени със Сдружение "Алтруист", Фондация "Отговорна игра" и Фондация "Проджекта". 

От ДКХ официално обявиха: "След проведената през 2015 г. процедура за набиране, оценяване и подбор на проектни предложения за финансиране на дейности за социално отговорно поведение са сключени три договора с юридически лица с нестопанска цел, определени за осъществяване на обществено полезна дейност – Сдружение „Алтруист“, „Фондация „Отговорна игра“ и Фондация „Проджекта“.

Със Сдружение „Младежите с лице към Европа“, Сдружение „Инвестиции и ресурси за човека“, Сдружение „Център за превенция от вредни навици“ и Сдружение „Заеми мястото си в Европа“ не са сключени договори за финансиране и не са отпуснати средства за изпълнение на техните проекти. ДКХ не предвижда да преразглежда взетите решения за отпускане на средства към бенефициентите".

От това становище на комисията става ясно, че предстои сключването на договори с четирите сдружения, който са одобрени като бенефициенти, без да се уточнява кога ще стане това. 

Предисторията 

Още в края на октомври Българският дарителски форум, Българският център за нестопанско право, Националната мрежа за децата и фондация "Работилница за граждански инициативи" обявиха на пресконференция, че изискванията към кандидатите са силно усложнени, а допустимите дейности стесняват възможността проектите да бъдат реално в полза на обществото. Те предупредиха, че това финансиране няма цел и не е ясно какво иска да постигне държавата с тези пари.

Новата "социална" такса за хазарт бе приета в края на 2013 г. по време на кабинета "Орешарски" и реално средства се събират от 2014 година. ДКХ предостави данни, от които се вижда, че през 2014 г. са постъпили общо 2 164 000 лв. от общо 349 организатори на хазартни игри. Именно тези пари се разпределят сега към фондациите и сдруженията. В Закона за хазарта е записано, че организаторите на онлайн залагания внасят годишно 50 хил. лв., а тези на игри в казино – по 10 хил. лв. Всички останали компании за хазартни игри внасят по 5 хил. лв. годишно. Така се получава, че всяко дружество е внесло средно по 6200 лв., независимо какъв е обхватът му на влияние, какъв е оборотът му или каква е печалбата. Приходите на свързаните с Васил Божков "Национална лотария" и "Еврофутбол" надхвърлят 100 млн. лв. годишно, но таксата, която плащат е също като при малките оператори.

Неправителствените огранизации изпратиха  писмо до премиера Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов и председателя на Държавната комисия по хазарт Огнемир Митев с искане процедурата да бъде спряна. Това обаче не се случи.