Когато става въпрос за препоръки за автомобили, никога не е излишно да се консултирате с колкото се може повече хора.

От „Кънсюмър рипортс“ (Consumer Reports) всяка година правят точно това, в допълнение към собствените си тестове и така създават класацията на най-добите коли в няколко различни категории.

За да попадне в списъка, дадено превозно средство трябва да изпълнява редица критерии, например да бъде определено за надеждно и да дава усещане за удовлетворение на собствениците, но също така да постигне добри резултати на пътните и на краш тестовете на Consumer Reports.

Тази година, в седем от 10-те категории водят японски автомобили.

Toyota Camry получи петата си награда в сегмента на колите от среден клас. Тя се състезава с автомобили като Skoda Superb, Audi A3, Mercedes Benz CLA. Camry обаче е задвижвана от хибриден двигател. Основният е бензинов, 2.5-литров, 4-цилиндров, със 178 к.с. и 233 нютон метра въртящ момент. Цената на колата стартира от 23 000 долара.

Пета поредна първа награда взе и Subaru Impreza, но в по-ниския клас. Най-евтината модификация струва 19 000 долара и е съоръжена с 2.0-литров, четирицилиндров двигател със 148 к.с., управляван с ръчна, петстепенна скоростна кутия. Има два варианта – седан и хечбек с пет врати. Това, с което Impreza изпреварва конкуренцията, е задвижването на всички четири колела.

Пак Subaru, но този път Forester, прибра втората си награда в категорията на малките SUV-ове. Това е здрав автомобил с висока проходимост, създаден, за да се състезава с Mazda CX-5, VW Tiguan и Ford Kuga. Forester се предлага с три боксерни двигателя - два бензинови и един дизелов. Мощността им започва от 145 к.с., като и трите са икономични и с понижени въглеродни емисии. Цената на Forester започва от 23 000 долара.
Луксозният Lexus RX спечели при големите автомобили с висока проходимост. Тук цената вече е 42 000 долара. Конските сили са 295, развивани от 3,5 литров, 6 цилиндров двигател. Автомобилът развива от 0 до 100 км/ч за 7,7 секунди.

А Mazda MX-5 Miata застана на първото място при евтините спортни коли. Цената започва от 27 750 долара. Двигателят е със 129 к.с., 1,5 литров. А ускоряването от 0 до 100 км/ч става за 7 секунди.

От останалите три категории, две награди отидоха в САЩ. Ford F-150 беше обявен за най-добър пикап, а Chevrolet Impala, за най-добър голям автомобил.

Цената на пикапа започва от 45 750 долара. Купето му е олекотено, защото не са използвани типичните стоманени панели. Това го прави по-лесен за управление, по-маневрен и с по-нисък разход на гориво. Кабината е изключително тиха и просторна. А интериорът впечатлява с интуитивна инфотейнмънт система за навигация и връзка с интернет.

Chevrolet Impala струва малко над 39 000 долара. Доста добра кола с просторна кабина и отзивчиво на действията на водача управление, което превъзхожда това на някои луксозни автомобили.

Последната наградата взе корейският производител Kia, за неговия средноголям SUV - Sorento. Той предлага на добра цена от 26 000 долара комфортно изживяване както в природата, така и в града. Основният двигател е със 191 к.с., четирицилиндров, управляван от шестстепенна автоматична скоростна кутия.

Вижте тест драйв в реални условия в България - музиканти и актьори пробваха луксозни коли.