Иво Атанасов започна кампанията си за нов председател на Съвета за електронни медии.

"В случай че бъда избран да оглавя СЕМ след изтичане на мандата на настоящия председател Георги Лозанов, ще се опитам да обясня на обществото какво прави СЕМ, какви са неговите права и задължения". Това заяви пред радио "София" бившият депутат от БСП Иво Атанасов, който направи заявка да стане нов шеф на Съвета за електронни медии. 

"Съществува една инерция в мисленето, която минава и в парламента, посочи Атанасов и добави, че дори от трибуната на Народното събрание съветът е упрекван за това, че в печата нямало плурализъм на мненията". каза още ексдепутатът.

Очакванията на Атанасов от предстоящата публична дискусия по проблемите на обществените медии, инициирана от председателя на парламентарната медийна комисия Полина Карастоянова са да последват известни промени в Закона за радиото и телевизията. Целта е да бъде уточнена още по-добре обществената функция на БНР и БНТ, а не да се изчерпва с даването на аудиторията на онова, от което другите медии нямат търговски интерес. В контекста на това много е важно представянето на различните идеи и убеждения в обществото. Досегашният текст е свързан с плурализма във всяко предаване, но има ли плурализъм в цялостното звучене, зададе риторично въпрос Иво Атанасов.

По повод лансираната за пореден път идея за сливане на БНР и БНТ Иво Атанасов, чиято биография на законодател и регулатор е твърде богата, изрази категоричната си позиция против тази стъпка. Ако целта е икономия, тя може да бъде постигната по друг начин - чрез бюджетни рестрикции. Не ми се струва полезно да се посяга на радио с 81-годишна история и на телевизия с половинвековен опит. Ако имаме едно силно национално радио, една добра национална телевизия - по-добре е те да продължат да работят както са работили до сега.