И жените на възраст между 18 и 32 г. ще се водят на военен отчет. Това съобщи ген. Атанас Запрянов, съветник на военния министър Николай Ненчев пред Дарик радио.

От новия регистър не произтича нищо задължително, нито за момчетата, нито за момичетата. Но ако бъде обявено военно положение или война и момчетата, и момичетата ще могат да бъдат мобилизирани, каза Запрянов.

Освен хипотезата за война и военно положение обаче днес военният министър Николай Ненчев коментира, че мобилизация може да се извърши и "при възникване на конкретно напрежение". Ако това се наложи, те ще бъдат извикани и специално обучени, каза Ненчев.

Съветникът му ген. Запрянов уточни, че в момента военната подготовка не е задължителна и в мирно време никой не може да задължава някой да се явява на военна подготовка. Но при възникване на извънредна ситуация и момчетата, и момичетата "ще получат съответната подготовка за защита на Отечеството".

Началното военно обучение ще продължи 3 седмици, обясни ген. Запрянов.

Промените вече са приети от Съвета по отбраната и следващата седмица ще бъдат качени в сайта на Министерството на отбраната за обсъждане.