София е най-лошият град за живеене в ЕС за тази година, показва 18-ото годишно изследване на консултантската компания „Мърсър" за качеството на живот в 230 града по света. Столицата ни е на 115-о място за втора поредна година и единствените градове от Стария континент, класирани по-назад, са Киев, Белград, Тирана и Минск. За поредна година разместване на върха и на дъното няма - Виена е най-добрият град за живеене, а Багдад е най-лошият - на последното 230-о място. Проучването изследва социалните и икономическите условия в градовете, както и тези, свързани със здравеопазването, обучението, околната среда и жилищните условия. Според авторите класацията се използва от големите международни компании при преценката им къде да установят офиси и колко да плащат на персонала в съответните страни.

На позициите непосредствено преди София са класирани столицата на Парагвай Асунсион, Тунис и Насау (Бахамите). Всички столици на страни от ЕС са преди нашата. Букурещ не е обаче много преди нас - на 109-о място. Бруней, Малайзия и Оман имат по-предно класирани от София градове.

Немскоговорящи градове доминират класацията. След Виена е Цюрих, а в челната седмица са още Мюнхен, Дюселдорф, Франкфурт. Между тях успяват да се вмъкнат Оукланд, Нова Зеландия (трета позиция) и Ванкувър, Канада (пето място).

Париж е пропаднал с 10 позиции миналата година до 37-о място, но остава преди Лондон (на 39-о). Причината за този срив са терористичните атаки. Сигурността е ключов фактор за мултинационалните компании, когато решават да изпратят служители в чужбина, защото поражда притеснения за личната им безопасност, но и защото влияе върху стойността на компенсациите за служителите, посочат авторите на класацията.

Въпреки икономическите трудности западноевропейските градове остават най-добрите за живеене в света - седем от първите десет в класацията са градове в Западна Европа. Женева е на осмо място, а Копенхаген - на 9-о. Прага е най-високо класираният град от Централна и Източна Европа - на 69-о място, следват я Любляна (76) и Будапеща (77). Най-зле са Киев (176), Тирана (179) и Минск (190).

Според проучването най-безопасният град в Европа е Люксембург, следван от Берн, Хелзинки и Цюрих. Виена например по този показател - лична безопасност - се нарежда на пето място. Заради терористичните атаки и заплахи редица европейски столици са се сринали в класацията за сигурност - Париж е на 71-во място, Лондон - на следващото, Мадрид - на 84-то. Атина е на 124-та позиция заради неотдавнашните политически и икономически размирици.