Никога не бива да забравяме че това беше и най-мощната държавна машина, но и трябва да си направим изводите, че и най-жестоката машина на държавна сигурност се оказа безсилна пред волята на хората и тяхното желание за демократично развитие и човешки права и свободи.
Това каза президентът Росен Плевнелиев, който участва в представянето на книгата на Момчил Методиев и Мария Дерменджиева „Държавна сигурност – предимство по наследство“.

Изследването на двамата автори е 23 издание на поредицата „Минало несвършено“ на Института за изследване на близкото минало. В него са възстановени професионалните биографии на 47 от най-известните офицери от Държавна сигурност от целия период на нейното съществуване.

„Четвърт век след сгромолясването на Берлинската стена трябва да признаем, че у нас не бе извършена смяна на елитите. Същите стари лица, от същите безскрупулни служби за сигурност на тоталитарна държава продължават и днес с опитите си да доминират нашето общество. Същите сенки от миналото се прехвърлят и към настоящото. Те правят всичко възможно да променят дневния ни ред, да ни залъгват колко прекрасен е животът по време на комунизма”, посочи Плевнелиев.

Той каза, че същите тези сенки от миналото продължават и днес да възпроизвеждат митове за ДС, за нейното съществуване, за начина, по който тя е действала. „Нещо повече дори по някакъв начин се запазиха и моделите на подбор на кадри, за които продължават да се разпространяват такива митове”, каза той.

За президента едно голямо достойнство на книгата е, че тя изследва характера на комунистическия режим - от професионалните биографии на оперативните работници, авторите й правят един много важене извод, че кадрите на ДС са подбирани не заради техните качества и достойнства, а заради техния произход и заради верността към режима.

„Няма да се уморя да повтарям, че през последните 26 години ние пропуснахме възможността да пратим комунизма в музея с всичките му метастази, с цялата истина за него. Това не бива да ни отчайва и не бива да се предаваме. Това ще се случи рано или късно и като държавен глава аз работя за това. Длъжни сме да разчупим тази печат на мълчанието, тази омерта. Разбира се, че трябва да говорим с своите деца на висок глас и ние трябва да им кажем истината за комунизма и разбира се, че трябва да почитаме жертвите на комунистическия режим. И абсолютно недопустимо за мен като държавен глава е с лека ръка да подминаваме факта, че по време на комунистическия режим човешките права бяха погазвани грубо и като правило”, заяви Плевнелиев.