50 български и чуждестранни изби участват в 24-то издание на международната специализирана изложба „Винария“. Пресъздавайки стила на възрожденските къщи, Градът на виното за втора година посреща посетителите със зони за дегустации, за гурме демонстрации, за презентации и майсторски класове, както и с места за отдих и магазин, където ценителите могат да купят вина на цени на производителите. В 11-та палата на панаирния комплекс се презентират храни и кулинария от Апенините в зоната „Вкусове от Италия“, която се провежда за 12 поредна година в рамките на престижната изложба. Специално място заемат и щандовете на Асоциацията на месопреработвателите в България, където водещи компании представят вкусни филета и колбаси с традиционен вкус.

“Започва второто издание на единствения на Балканите мегафорум за агробизнес, храни и напитки. Над 670 фирми от 29 държави, обединени в амбицията да представят здравословни и качествени продукти, съчетавайки съвременни технологии и модерни стандарти, се срещат в Международен панаир – Пловдив до 28 февруари”, каза във встъпителното си слово председателят на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив д-р Иван Соколов. Той посочи, че „Винария“ е затвърдила своята слава като престижна сцена на вина и спиртни напитки, съчетавайки своя имидж с изложението за храни „Фудтех“ и със зоната „Вкусове от Италия“.

„Намерихме най-добрия начин за представяне на българските вина в Града на виното, който се провежда в по-широк формат. Този международен форум за храни, напитки и земеделска продукция е важен за производителите от лозаро-винарския бранш. Изключително добри вина са представени и на конкурса, съпътстващ „Винария“. Голяма част от напитките събраха точки за златни медали, но според регламента не повече от 30 % от представените проби могат да бъдат отличени с високото отличие. Това затрудни международното жури, каза председателят на Националната лозаро-винарска камара Радослав Радев. Той посочи, че тази година в конкурса на „Винария“ 30 на сто от пробите са от чуждестранни компании.

От своя страна изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев заяви, че винарските изби в страната подобряват качеството на виното, което произвеждат. „Над 150 са златните отличия от международни конкурси на български винопроизводители само през 2015 година“, подчерта инж. Красимир Коев.
Сдружението „Традиционни сурово-сушени месни продукти“ прави всичко възможно да наложи традиционните защитени месни продукти не само на българския пазар, но и в чужбина, заяви на форума неговият председател Димитър Маджаров. Той посочи, че в сектора се въвеждат съвременни технологии и оборудване, които подобряват качеството на продуктите, за да бъдат наложени на световните пазари.

„Има ръст в почти всички отрасли на земеделието през миналата година“, каза при откриването на мегафорума в Пловдив министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Тя пожела на българските производители възстановяване на продукцията им на старите пазари и откриване на нови.

Истинска зона за вкусови изкушения е домашната кухня и традиционните специалитети, приготвени специално за посетителите на „Винария“ от шеф-готвачите на елитни ресторанти „Проя“. Като неразделна част от изложението е експозицията в 10 палата, където се демонстрират технологии, машини, съоръжения и материали за лозарството, винарството и хранително-вкусовата промишленост.

Тази вечер ще станат ясни победителите в престижния международен конкурс за вина и спиртни напитки. По време на официалната церемония „Нощта на ритоните“ авторитетното жури от дегустатори от 7 държави ще обяви носителите на най-високата награда „Златен ритон“. 40 производители от България, Италия, Чехия, Турция и Молдова участват в надпреварата. Дебютантите са от Молдова и Турция. За втори път на „Винария 2016“ ще бъде обявена изба на годината.

За втори път в Международен панаир Пловдив се провеждат седем изложения, които обединяват агро бизнеса и хранително-вкусовата индустрия: „Агра“, „Винария“, „Фудтех“, „БиоАгра“, „Апи - България“, „Хорека - Пловдив“ и „Вкусове от Италия“. Те продължават до 28 февруари в Международен панаир – Пловдив.