ЕС трябва да има обща позиция по въпроса за Сирия и да действа на територията на самата Сирия, защото сигурността на ЕС е застрашена.
Това каза хърватският министър на външните работи Миро Ковач.

"Защо да не изпратим европейски сили в Сирия и там да защитаваме бежанците?", попита Ковач по време на речта си в Рим пред официалните представители, дипломатическия корпус и студентските представители.

Ковач говори за най-големите предизвикателства, пред които е изправен ЕС и посочи дълговата криза, която е била предизвикана от недалновидната политика на европейските институции, въпросът за напускането на общността от страна на Великобритания и миграционната криза.

"Ако някой иска да приема бежанци, защото това отговаря на националните му интереси, той трябва да знае, че тези бежанци минават през други държави, за да стигнат до неговата територия. И това нещо влияе изключително много в тези страни", каза Ковач и призова за намиране на общо решение, в което ще участват всички засегнати държави.

Миро Ковач отново подчерта, че Хърватия ще има хуманен подход към мигрантите, но страната няма да се превръща в "гореща точка" за бежанците, защото туризмът е изключително важен икономически сектор за страната.