Руски артилеристи загубиха оръдие на улица във Волгоград, предаде Лайфнюз.

Това станало след празничния салют вчера вечерта по повод Деня на защитниика на Отечеството.

Две улици били затворени, за да премине колона с военна техника, която се е прибирала след празничната заря. На завой се повредил тегличът на един от влекачите "КамАЗ". В резултат се откачило тегленото оръдие "ЗиС-3". По инерция то продължило към тротоара и спряло на метри от паркиран лек автомобил.

Най-интересното от всичко било, че никой от военната колона не забелязал станалото и тя продължила по маршрута си. Така поне твърдят очевидци.

Днес обаче военни източници във Волгоград внесоха уточнение. Те заявиха, че са видели откачването на артилерийското оръдие. Но във връзка с това, че са се движели в организирана колона, нямало възможност тя да спре.

Независимо от обстоятелствата на откачването, оръдието предизвикало небивал интерес сред жителите на Волгоград. Те започнали да се снимат около него. Дори избухнали спорове дали то да бъде откраднато или да се върне на военните.

След известно време край установката бил поставен полицейски пост, за да го пази. По-късно артилеристите все пак разбрали за загубата и се върнали да си го приберат.

Виновният за инцидента е сержантът на свръхсрочна служба А. Посменишев. Военната прокуратура е започнала проверка по случая.