Министерският съвет прие решение, с което разрешава изпращането на до осем български военнослужещи за участие в състава на 2-ри свързочен батальон на НАТО в операцията на Алианса по усилване на противовъздушната отбрана на Турция. Участието им ще започне от 1 март 2016 г. и ще продължи през срока на операцията, предаде репортер на БГНЕС.

Участието в операцията потвърждава реалния ни принос към усилията на международната общност за опазването на териториалните граници на страните от Алианса, защитата на въздушното пространство и поддържането на мира в Близкия изток. То съответства на стремежа на страната ни да бъде надежден съюзник в поетите ангажименти за принос към колективната сигурност на НАТО.

Министерският съвет одобри и проектите на ноти за присъединяване/декларация за намерение за участие на България към меморандумите за разбирателство между министерствата на отбраната или правителствата на Чехия, Гърция, Германия, Словакия, Турция и Дания, Върховното Главно командване на Обединените въоръжени сили в Европа и Щаба на Върховния командващ Съюзното командване на НАТО по трансформацията относно оказване поддръжка като страна-домакин за изпълняване операции и учения на НАТО.

С решението се създават необходимите условия за планиране и реално осъществяване на логистичната поддръжка на подразделения от състава на Българската армия, ако се наложи тяхно участие в учения и/или операции, ръководени от НАТО, на територията на всяка една от шестте страни. Това допълнително гарантира изпълнението на поетите военни ангажименти, произтичащи от пълноправното членство на страната в НАТО и повишава оперативните способности за гарантиране на националната сигурност и интегриране към колективната отбрана.