В цяла Европа е доказано, че ние предприемаме най-силните мерки за защита на границите ни. Така вътрешният министър Румяна Бъчварова отговори на въпроса ще предприеме ли България допълнителни мерки, след като Сърбия заяви, че ще връща мигранти от България към Сърбия обратно у нас, предаде  БГНЕС.

„Ако погледнете статистиката върнатите на изход от сръбската граница са повече от тези, които успяваме да заловим на вход. Това е таванът на възможностите и усилията ни. Правим го това и го има в статистиката”, допълни Бъчварова.

Зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев ще присъства на извънредна среща на министрите на външните и вътрешните работи на страните от Западните Балкани във Виена, за да изрази несъгласие с предложения текст на проект на декларацията, стана ясно от думите на силовия министър. Целта на срещата е да се постигне координация при ограничаването на миграцията. „Предпочетохме да има някой, който да го каже на място, ако декларацията не се промени, отколкото да не присъстваме и в наше отсъствие да се взема решение”, заяви Румяна Бъчварова.

„Категоричната ни позиция е за общоевропейско решение, насърчаваме усилията на Гърция. Не приемаме такъв род споразумения. Това са държави, които до този момент не са регистрирали бежанците и не са осъществявали контрол. Всичко това, което те се опитват да направят сега е някакво заобикаляне на това, което ние вече правим последните 2 години”, разкритикува Бъчварова.

Според нея затова страната ни има този резултат, който е емблематичен за ЕС. Всичко, което може да се направи по европейските правила, го правим и то дава резултат, уверена е Румяна Бъчварова.