Индустрията на смартфоните вероятно ще остави зад гърба си дните на двуцифрен растеж, пише CNET. Ключовите пазари по целия свят са достигнали точка на насищане, посочва Каролина Миланези от консултантската компания Kantar Worldpanel ComTech, цитирана от Фокус.

В Северна Америка 65 процента от потребителите притежават смартфон. В Европа, делът им достига 74 на сто, а в Китай – 72 процента. Това означава, че на тези пазари има все по-малко и по-малко хора, които купуват смартфон за пръв път.

Тъй като липсват значими промени в новите поколения телефони, потребителите трудно могат да бъдат изкушени от последните модели. Пример за това са намаляващите продажби на Samsung и застоя при Apple. Ситуацията подтиква производителите на телефони да изпробват нови концепции.

Насищането на пазара няма да бъде временно явление. За да се генерира нов растеж на продажбите през 2016 година, изтъква Миланезе, компаниите трябва да се фокусират върху две тактики – да убедят собствениците на обикновени телефони, че имат нужда от смартфон и да накарат собствениците на смартфони да повярват, че се нуждаят от „следващото голямо нещо“. И двете задачи са трудни.

В САЩ 48 процента от собствениците на смартфони вероятно ще обновят устройството си през следващите 12 месеца. Във Франция, Германия, Италия, Испания и Великобритания цифрата е 46 на сто. В градските области на Китай – най-големият пазар на смартфони в света, процентът пада до 28. Сред марките iPhone на Apple е предпочитаният избор за обновяване в САЩ и Китай. В Европа първото място принадлежи на Samsung.

“Смятаме, че 2016-та ще бъде годината, в която участниците в пазара на смартфони трябва да отидат отвъд хардуера, за да постигнат успех,“ казва Миланезе. „В бранша се говори за това от години, но натискът за предприемане на тази стъпка сега е по-осезаем от когато и да било.“