“Заканите с вето от страна на Гърция срещу членството на страните от Западните Балкани в ЕС са крайно погрешни".

Това каза австрийският министър на външните работи Себастиян Курц по повод заканите на властите в Атина срещу участниците в днешния форум във Виена.

Австрийското правителство свиква днес извънредна среща на министрите на външните и вътрешните работи на страните от Западните Балкани, за да се постигне координация при ограничаването на миграцията. На нея е поканена и България. Поканата е изпратена от австрийския министър на вътрешните работи Йохана Микъл-Лайтнер и на външните работи Себастиян Курц. На форума ще присъстват още министри от Албания, Босна и Херцеговина, Хърватия, Косово, Македония, Черна гора, Сърбия и Словения. На форума във Виена ще участва и министърът на отбраната на Австрия Ханс Петер Доскоцил. От него ще отсъства Гърция, която изрази недоволството си от този факт. Срещата има за цел да уточни политиката спрямо мигрантите по т.нар. Балкански маршрут, след като властите във Виена въведоха ограничения и дневни квоти по границите си. Разговорите ще се проведат ден преди срещата в Брюксел на министрите на вътрешните работи от Европейския съюз.

Гръцкият министър по въпросите на миграцията Янис Музалас предупреди снощи държавите участнички в днешния форум, че Атина може да наложи вето на решенията, които ще вземе ЕС за тях.

Според него по-нататъшното приближаване на кандидатките за членство в ЕС може да бъде блокирано.

Курц защити днешния форум и действията на Австрия по отношение на бежанската криза и подчерта, че Виена подкрепя европейско решение на кризата, но докато не се стигне до това, властите във Виена са принудени да взимат национални и регионални решения. Според него необходимо е промяна в системата за намаляване на приема на бежанци.

"До сега Гърция нямаше готовност за намаляване на бежанската вълна... Гърция открито каза, че няма желание да намали бежанската вълна и че иска да продължи да пропуска мигрантите", подчерта Курц.

Австрийското вътрешно министерство реагира на критиките от Атина и съобщи, че днешният форум има "ясен формат" и че не се предвижда присъствие на представители от Атина.