Цената на килограм краставици стигна тази на парче луканка, пише "Телеграф", като се позовава на проверка по стоковите борси. Причината е блокадата на българо-гръцката граница, която спря вноса на плодове и зеленчуци.От цена около 2 лева за килограм преди 3-4 седмици зеленчукът скочи до 3,60-4 лева за килограм, колкото струва и палка луканка. Липсващият внос вече е заменен с краставица родно производство, която е основно оранжерийна и се продава на висока цена.

Данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата сочи, че средната цена на вносните краставици е 2,43 лева за кило, а на оранжерийните стига 3,10 лева.

Увеличение има и на цената на доматите. От 1,80 лева за килото те вече се продават за 2,80 лева. Отново обяснението е липсващ гръцки внос, който обаче е заменен с такъв от Турция.  

От ГКПП "Капитан Андреево" признаха, че тирове с домати и краставици влизат в България, но само част от тях били за нашите борси, а други - за Западна Европа. Търговци пък обясниха, че предпочитат да внасят гръцка стока, защото била по-качествена и от нашата. Турската била хубава, но като второ и трето качество и била подходяща повече за правене на консерви.

Търговци прогнозираха, че въпреки падането на блокадата и възобновяването на вноса на зеленчуци цените ще останат високи. Причината е, че много производители не искат да ги продават евтино, а предпочитат да ги изхвърлят.