През януари 2016 г. повечето мигранти са пристигнали без паспорти във Федералната република, алармира „Берлинер моргенпост“.

Представител на вътрешното министерство заяви, че през първия месец на тази година около 77% от всички мигранти, които са регистрирани на границата от федералната полиция, не са имали никакви документи, които да удостоверяват тяхната самоличност.

Невъзможността да се установи самоличността на мигрантите създава огромни трудности на органите за сигурност, както и на Федералното ведомство по въпросите на миграцията и бежанците. Последното не може да вземе решение дали да се предостави убежище на мигранта, ако е неизвестна страната, от която идва, отбелязва „Берлинер моргенпост“.

Заплаха за сигурността

Председателят на синдиката на германската полиция Оливер Малхов заяви пред изданието, че мигрантите, които пристигат без документи, могат да се регистрират многократно, да съобщават каквото им скимне за себе си, с което се превръщат в сериозна заплаха за националната сигурност.

Освен това отсъствието на достоверна информация за бежанците значително ще затрудни тяхното екстрадиране по родните им страни, ако молбата за убежище бъде отклонена, добавя Малхов.

Германското МВР не посочи причините, поради които мигрантите нямат документи.