Според правозащитната организация в страната ни има проблеми в политиката към бежанците, ксенофобията и съдебната система. На световно ниво "Амнести интернешънъл" предупреждава за все по-мащабно подкопаване на човешките права, предава БНТ.

Неправителствената организация съобщава, че въпреки усилията на българските власти да отклонят бежанския поток към граничните пунктове, търсещите международна закрила и опитали да влязат в България по редовен път, са били връщани обратно. В доклада се описват като "обезпокоителни" условията, при които живеят кандидатите за убежище, по-специално храната, подслона и достъпа да медицински грижи и лекарства.

"Амнести" критикува също отношението на властите към ромите и тяхното принудително изселване, както и третирането на актове на расизъм, ксенофобия и етническа нетърпимост като дребно хулиганство. В тази връзка в доклада се припомня, че редица национални и международни организации разкритикуваха съдебната система за непълнолетни закононарушители като неадекватна и призовават тя да бъде изцяло реформирана.

В световен мащаб се наблюдава тенденция към подкопаване на човешките права в резултат на това, че правителствата преднамерено атакуват, не финансират в достатъчна степен или пренебрегват институциите, създадени да защитават правата ни. Това предупреждава "Амнести интернешънъл" в заключителните думи на доклада, като допълва че правата на човека се нарушават по цял свят.

Прокудените от дома си хора миналата година са били над 60 милиона души, много от тях - от години. Най-малко 30 държави са принудили незаконно бежанци да се връщат в родината си, където биха били застрашени. Въоръжени групировки са извършвали посегателства върху човешките права в поне 36 страни. Военни престъпления са извършени в най-малко 19 страни, а най-малко в 122 държави се е стигало до мъчения или друго малтретиране на хора.

Все пак "Амнести" отбелязват и постиженията в областта на човешките права през годината - през 2015-та Мадагаскар, Фиджи и Суринам са премахнали смъртната присъда, а през настоящата се очаква това да направи и Монголия. Много страни са подели национални кампании за премахване на детските бракове или са приели закони за признаване на еднополовите връзки.