Тотален Big Brother на пътя за шофьорите без "Гражданска отговорност". КАТ ще снима водачите без задължителната застраховка вече и със стационарните камери на пътя.

По регистрационните номера ще се прави справка за задължителната полица и шофьорите без застраховка могат да получат честитка от КАТ без дори да са спирани на пътя.

Шофьорът Ирослав Петков споделя пред Нова тв, че не тръгва на път без "Гражданска отговорност". Не всички шофьори обаче са съвестни като него.

До този момент нарушителите се наказват, само ако срещнат катаджийската палка. Сега обаче за задължителната застраховка ще следят и камерите на КАТ на пътя. Те ще са свързани със системата на Гаранционния фонд и ще сканират всеки регистрационен номер. След като камерите ги засекат, тръгват и честитки.

Според застрахователите така по-лесно ще достигнем европейските нива за сключени застраховки, а според Ирослав при всяко тръгване ще е по-спокоен на пътя.

В момента МВР изготвя образец на фиша за нарушители. Следващата стъпка е стационарните камери на пътя да следят и за технически преглед на автомобилите, след което нарушителите ще бъдат глобявани.