Необходимо е да бъдат опростени условията за правене на ИТ бизнес у нас. Това заяви Петър Иванов, председател на Българска асоциация по информационни технологии.

Според Иванов, заради тежките мерки, които се взимат за издаване на синя карта за работещите в ИТ сектора, има много свободни позиции без специалисти. Иванов посочи, че страната ни трябва да стане привлекателна дестинация за тези квалифицирани работници, защото в момента пазарът буквално “прегаря” заради липсата на специалисти.

БАИТ раздаде награди в осем категории. Екип от младежи от Техническия университет взе студентската награда за проекта “Валкирия” - разработка на “умна ръкавица”, която управлява уреди от разстояние.

Образователната награда отиде при “Враца Софтуер общество”, които са разработили 9-месечен курс за програмисти от северозападния регион. За журналистически принос бе наградена Татяна Величкова - Маринова от БНР.

За държавна администрация награда получи Националната здравноосигтурителна каса, а за общинска администрация - община Бургас.

Алтерко Роботикс ЕООД взе приза за стартираща компания, а за бизнес иновативност фирмата MammothDB. С приза за E-business бе отличена банката ДСК заради иновацията “виртуален чек”.

Наградата за корпоративна и социална отговорност, която вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин връчи, отиде при “Програмиста” АД, които са се разширили от 3 служители до 140 души. Калфин дори се пошегува, че всяка компания, която направи такъв ръст в назначаването на нови служители, ще получи награда от повереното му министерство.

Специалната награда на БАИТ беше връчена лично от президента Росен Плевнелиев и отиде в Шумен при преподавателя Бисерка Йовчева, която е преподавател по информатика в Шуменския университет и в Школа по информатика и математика “АиБ”.

Тя е преподавателят, който е подготвил най-много ученици, които печелят международните състезания по информатика. Нейни възпитаници са донесли за страната ни 20 златни медала, 23 сребърни и 24 бронзови. “

Според президента българите отдавна чакат пълна прозрачност в управлението на обществения ресурс. Според него, ако всички обществени поръчки са видими през сайт, няма да има нужда да бъдат пускани и спирани, защото ще бъдат прозрачни за всички.

Плевнелиев посочи също, че трябва да се засили работата по въвеждането на електронно правителство, защото българите отдавна не заслужават да чакат по опашките и не заслужават за едно строително разрешение да ходят до 17 институции, нещо, което електронното правителство ще спести, а това нещо е постигнато още преди 15 години в Естония и Австрия.

Според президента, като нация трябва да бъдем с много по-високо самочувствие, защото сме първите, които имат информационна екосистема в региона и са създадени 17 500 работни места в ИКТ сектора и имаме план да ги удвоим, а освен това и българите са едни от най-добрите програмисти в световен план.