44 418 517 лева – това е общата стойност на проектите с участие на организации от коалицията „За да остане природа в България“ през последните осем години, показа проверка на „Труд“ в Информационната система за управление и наблюдение на структурните инструменти на ЕС за страната ни.

Повод за справката е съобщение до медиите на Националната гражданска коалиция „Природата за хората и регионите“. В писмото от неправителствената организация призовават Министерския съвет и премиера Бойко Борисов да инициират проверка на определени зелени НПО-та, които в повечето случаи печелят проекти със солидно европейско финансиране.

„Министерството на околната среда и водите, до излизане на резултатите от проверката, да спре Оперативна програма „Околна среда“ в частта за биоразнообразието. В медиите бяха публикувани стряскащи данни за източването на ОП „Околна среда“, особено в частта за биоразнообразие. За предишния програмен период, само за тази сектор, са дадени над 250 милиона лева. За новия период се очаква да се отпуснат още толкова. Въпреки тези огромни суми, ефектът за държавата и гражданите е повече от съмнителен“, пишат от „Природата за хората и регионите.

В съобщението има и хиперлинкове към малка част от поръчките, в които са замесени зелените. Става въпрос за процедури по ОП „Околна среда“, ОП „Човешки ресурси“ и програма LIFE. От първите две „еколозите“ от свързаните в „За да остане природа в България“ организации са прибрали точно 7 187 045 лева.

По-сериозно е финансирането по LIFE, където става дума за общо 19 595 512 евро или 37 231 472.8 лева.

За голяма част от проектите „Труд“ вече писа. Например за опазването на египетския лешояд, за който от програма LIFE общият бюджет е 2 625 742 евро, а бенифициент е Българското дружество за защита на птиците. Проектът е започнат през 2013 година и ще приключи през 2018 г.

Същата организация пази и царския орел, но като партньор на ЕВН Електроразпределение. Бюджетът за този проект е 3 984 874 евро, като опазването ще завърши също през 2018-а.

БДЗП си партнира и с Изпълнителната агенция по горите отново в сферата на защитата на орлите у нас. Общ бюджет – 1 784 330 евро. Добри са парите и за опазване на червеногушата гъска, за която се грижи БЗДП – 2 656 608 евро.

По ОП „Околна среда“ добре се представят филиалите на „Зелени Балкани“ в цялата страна. НПО-то също е част от коалицията „За да остане природа в България“. В периода 2009-2013 година като партньор на Национално ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България“ старозагорската структура на организацията се е добрала до бюджет по ОП „Околна среда“ от 860 181 лева за опазване популацията и местообитанията на планинския кеклик.

Като партньор на Дирекцията на Природен парк Сините камъни по проект с цел „възстановяване популацията на лалугера като основен елемент за поддържане на благоприятния консервационен статус на приоритетни тревни хабитати и популации на хищни птици в природен парк сините камъни“ „Зелени Балкани“ са си осигурило достъп до 411 909 лева.

Вече като бенефициент „Зелени Балкани“ са имали финансиране от ЕС на стойност 651 156 лева за „спешни мерки за възстановяване и консервация на видове и местообитания с европейска значимост в комплекса от защитени природни територии на Поморийско езеро“.

Сред процедурите има и такива, които са спрени, като в някои от случаите все пак се е стигнало до финансиране.

Именно на базата на тази информация и съмненията за това какво се случва с парите от НГК „Природата за хората и регионите“ призовават за пълна проверка, като уточняват, че ще предадат всички данни от списъка на компетентните органи.