Над осем хиляди затворници са пуснати на свобода в Никарагуа с цел да освободят препълнените затвори, се казва в правителствено съобщение, разпространено от Франс Прес.Агенцията уточнява, че са пуснати 8149 затворници с присъди до 5 години след изтърпян минимум от срока. Освен това почти 100 чужденци са изпратени да доизтърпяват наказанията си в родината. Съобщава се, че всички затворници са предсрочно освободените от 2014 г. до този момент.

В правителственото съобщение не се уточнява каква е числеността на хората зад решетките. Агенцията се позовава на неправителствения Център по правата на човека в Никарагуа, че миналата година в страната е имало 10 500 затворници, което е двойно повече от капацитета на затворите в страната.

Числеността на затворниците в Никарагуа е приблизително като в България, ние обаче сме с един милион повече. Нашите (160 на 100 хиляди) и никарагунските (175 на 100 хиляди) са далеч зад световния лидер САЩ със 750 на 100 хиляди население. Дали защото полицията ни лови престъпници, а съдът ги пуска?