Бившият мултимилионер свиневъд Робърт Пиктън бе осъден през 2007 г. за убийствата на шест жени. Обвиненията, свързани със смъртта на други 20 жертви, останаха недоказани. Съкилийник на Пиктън му е помогнал да изнесе тайно книгата си от затвора, съобщава Си Ти Ви. Часове след началото на продажбите, издателят сам е поискал изтеглянето на книгата от онлайн книжарницата „Амазон“ и се е извинил на семействата на жертвите.

Властите в Британска Колумбия по-рано призоваха да не бъде позволявано на Пиктън, който твърди, че е невинен, да печели от продажбите на спомените си, озаглавени Pickton: In His Own Words (Пиктън: В свои думи).

„Не е правилно човек, причинил толкова много болка и мъка, да се облагодетелства от своето поведение“, заяви министърът на обществената безопасност на провинция Майк Морис в специално изявление., цитиран от "Площад Славейков".

Властите също помолиха „Амазон“ да спре от продажба спомените, публикувани от базирано в Колорадо издателство, специализирано в подпомагане на автори, което искат сами да издадат книгите си. Много потребители на „Амазон“ също поискаха изваждането на книгата и й дадоха възможно най-ниския рейтинг.

Канадският министър на обществената безопасност Ралф Гудейл съобщи, че е полицията е започнала разследване, което трябва да установи как точно ръкописът на Пиктън е бил изнесен от затвора с максимална сигурност „Кент“, където убиецът излежава присъдата си. Според Си Ти Ви Пиктън е заобиколил проверките на собствената си кореспонденция, като е предал книгата на друг затворник, който успял да я изпрати на свой приятел.

Вестник „Ванкувър Сън“ пише, че в книгата си серийният убиец се обявява за невинен и за натопен за убийствата от канадската полиция.

Ърни Крей, чиято сестра Доун е сред жертвите на Пиктън, а нейна ДНК бе открита във формата на Пиктън заедно с биологични следи от още 33 изчезнали жени, сподели пред медиите, че е „дълбоко обезпокоен“ от книгата. Лори Шенър, помогнала в изправянето на Пиктън пред правосъдието и автор на книга за случая, написа, че се надява хората да игнорират писанията на осъдения „в интерес на приличието“.

Пиктън получи доживотна присъда без право на обжалване през първите 25 години, след като първоначално бе обвинен за смъртта на 26 жени. По време на процеса обвинителите разкриха, че Пиктън е признал за 49 убийства пред полицай под прикритие.