„Уикилийкс публикува нови материали, съдържащи доказателства, че Американската агенция за национална сигурност (АНА) е следила разговорите на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун, германския канцлер Ангела Меркел и други световни лидери.

Документите, класифицирани като „строго секретни”, изтекоха на сайта на „Уикилийкс”. По-специално АНА е подслушвала разговорите на Бан Ки Мун и Меркел за изменението на климата, разговорите на бившия италиански премиер Силвио Берлускони с израелския премиер Бенямин Нетаняху и с екс президента на Франция Никола Саркози, както и обсъжданията по ключовите преговори ЕС – Япония в областта на търговията за създаване на Световната търговска организация.

„Днес ние показахме как личните срещи на генералния секретар на ООН, посветени на въпросите за спасяването на планетата, са целели защита на големите петролни компании на страната му”, каза основателят на „Уикилийкс” Джулиан Асандж. Според него ще бъде интересно да се видят реакциите на ООН.

Интернет изданието „Intercept” съобщи, че „Уикилийкс” публикува пет документа на АНА, датиращи от 2007 – 2011 г. Те показват, че АНА е подслушвала 13 правителствени телефонни номера в Австрия, Белгия, Франция, Италия и Швейцария.