Най-голямата социална мрежа в света със сигурност и е най-голямото поле на действие на хиляди измамници, които имат за цел да ви откраднат личните данни.

Събиране на средства

Получавате сърцераздирателно съобщение за болно детенце, изоставено бебе, наранено животно. Там ви убеждават, че ако публикувате това съобщение в профила си или споделите снимката, от Facebook ще дарят определена сума за благотворителност. Изобщо не се и хабете да четете подобни съобщения. Те са спам отвсякъде и просто разчитат на чувствителността на хората.
Най-опасните съобщения обаче са такива, които съдържат линк към дадена благотворителна кампания. Факт е, че във Facebook съществуват страници на хиляди реални кампании, но и още толкова на фалшиви.

Затова трябва да сте много бдителни, когато споделяте или изпращате на приятелите си линкове към непроверени страници. А да преведете пари на сметка, без да сте сигурни дали средствата реално отиват за благотворителност, си е направо глупост.

Лошото е, че измамниците стават все по-хитри. Много често те просто създават „клонинг страница” на реално съществуваща кампания, която се рекламира и по телевизии и радиа. На нея са изписани банкови сметки и номера за изпращане на „смс-и” и по този начин се източват доста големи суми.

За да не станете жертва на такава измама, следете дали данните, обявени в официалната кампания отговарят на тези в страницата във Facebook. Както и че за титуляр на банковата сметка е посочено официалното име на кампанията, а не неизвестен човек.

Закрит профил

Трябва да бъдете бдителни и към лични съобщения във Facebook , че профилът ви предстои да бъде закрит до няколко часа, ако спешно не обновите данните си. За целта трябва да изпратите потребителското име и парола обратно като съобщение или да ги впишете в новоотворена страница от линк в писмото. Имайте предвид, че това е начин за крадене на данни и дори не отваряйте дадения линк.
Друг вариант на същата измама е да ви пратят писмо, че сте нарушили някакво правило на социалната мрежа и за да не бъде блокиран автоматично профила ви, трябва да попълните специални формуляри, в които могат да ви поискат дори номер на кредитна карта.

Постове от ваши приятели

Разбира се, повечето от нас са бдителни, когато получават съобщения и постове от непознати, но дори и не се замисляме, когато получаваме линкове от приятели. „Виж това, страхотно е!” ни пише някой близък и ние веднага кликваме на линка, защото очакваме забавна снимка или весело клипче, а се оказва злонамерен софтуер. Затова бъдете бдителни дори и към съобщенията от приятели, особено, ако те съдържат само едно-две изречения и линк. Винаги е по-добре първо да попитате човека какво ви е изпратил, а след това да отваряте.

Друг вариант на същата измама е чрез опцията “Like”. На вашата стена излиза, че някой от контактите ви е харесал дадена страница и вие от любопитство отивате да видите какво точно. След като обаче ви се отваря анкета или страница, която, за да видите трябва да дадете достъп до личната си информация.

Откуп за парола

Хакери разбиват паролата ви и се опитват да блокират профила ви, а след това ви пишат с искане да им заплатите сума пари (често около десетина долара), за да ви го възстановят. Ако имате проблеми с влизането в профила или ваши приятели ви споделят, че получават от вас странни съобщения и постове, които вие никога не сте писали, веднага сменете паролата си за достъп в социалната мрежа, както и задължително тайния си въпрос и отговор, защото много често именно тях използват хакерите, за да разбият паролите ви.

Връщане към стария профил

Много от потребители не харесват опцията Timeline. Веднъж преминали към нея обаче, имайте предвид, че не можете да се върнете към стария си изглед на профила. Затова не се хващайте на съобщения, които ви обещават, че може да се откажете от Timeline стига само да попълните потребителското си име и парола в нова страница. Това е поредният начин за крадене на данни. С две думи не се доверявайте на каквито и да са приложения, които обещават да видите кой ви посещава профила най-често, кой ви „следи” в социалната мрежа и кой приема най-много покани от вас, например. Всичко това са варианти на една и съща измама.