Морската градина във Варна отново стана достъпна за автомобили, след като местният административен съд отмени заповедта на кмета Иван Портних общинската полиция да спира колите.

Спорът е за местността "Салтанат", в която има доста жилищни сгради и заведения. По документи зоната се води извън историческо ядро на парка, но се ползва за отдих от варненци.

Портних забрани преди време влизането на автомобили, но след дълги юридически битки Върховният административен съд (ВАС) излезе миналата седмица с противоречиво становище - забраната на кмета е незаконосъобразна, но пък самият закон за движение по пътищата определя асфалтовите настилки като алеи и по тях не може да се шофира.

Така според ВАС Портних е издал ненужна заповед, защото тези неща са уредени в закона.

Ключов момент в становището на върховната инстанция е обстоятелството, че според общия устройствен план (ОУП) Морската градина е парк и ОУП е в сила при липсата на подробен устройствен план (ПУП), който да превърне алеите в улици.

Преди решението на ВАС абсолютно същото бе становището и на административния съд във Варна.

След решението на ВАС Портних оттегли заповедта си, но сложи полицейски "караулки", които да спират колите по закона за движението по пътищата.

Собствениците на имоти обаче отправиха поредната съдебна жалба. И дойде изненада -  решение на варненския административен съд, този път на друг състав, гласи, че за да е парк, зоната следва да има специален ПУП, който да го определя като такъв. ПУП, а не ОУП гарантирал прилагането на закона за движение по пътищата.