Коргитата може и да са любимите кучета на британската кралица Елизабет Втора, но въпреки това и за тях важи строгият кралски протокол в Бъкингамския дворец, пише британският в. „Гардиън“.

Любимите й коргита и доргита (смесица между корги и дакел) трябва да спазват строг протокол, когато се хранят – техните купички с храна винаги се поднасят по старшинство, като най-възрастното животно получава първо своето хапване. Сред честите деликатеси, на които любимците на кралицата се радват, са пържоли, заешко или пилешко месо.

Това сподели д-р Роджър Мъгфорд, животински психолог, който е работил за Бъкингамския дворец. Той също така разкри, че кралицата използва хомеопатични лекарства, за да поддържа тонуса на кученцата си.

„По време на хранене всяко куче има свое индивидуално меню, което включва и редица хомеопатични и билкови лекове“, посочва д-р Мъгфорд в предстоящия нов брой на списанието „Town & Country“, което ще бъде посветено на 90-тия рожден ден на Елизабет.

„Тяхната храна се сервира от иконом в еклектична колекция от сребърни и порцеланови блюда“, заяви той. „Както съм виждал, кралицата кара коргитата да седнат в полукръг около нея и започва да ги храни едно по едно по ред на старшинството. Другите просто седят и чакат търпеливо своя ред“, допълва д-р Мъгфорд.

Коргитата - кученца с къси крачета и дълга козина, са любимата порода на Елизабет Втора, която през живота си е гледала около 30 от тях. Нейният баща Джордж Шести е първият член на кралското семейство, който отглежда пухкавите домашни любимци. Самата Елизабет получава своят първи любимец за своя 18-ти рожден ден през 1944 година.

Кученцата са толкова известни, че дори взимат участие и в откриването на Олимпийските игри в Лондон през 2012 г., където се появяват заедно с кралицата и актьора Даниел Крейг, който влиза в образа на британския агент Джеймс Бонд.

В момента Елизабет има две коргита – Уилоу и Холи, както и две доргита – Кенди и Вулкан.

Мъгфорд също така заяви, че кралицата показва особена съпричастност към любимците си и изпитва ужас от всякакво насилие над животни. „Когато тя говори за кучетата или за конете си виждате една напълно различна нейна страна – тя става спокойна“, споделя още докторът.

Той е работил на няколко пъти с любимците на кралицата от 1988 г. насам в опит да се пребори с навика им да хапят персонала в Бъкингамския дворец.