Заменете кашкавала от краве мляко с кози 

На първо място това ще разнообрази менюто ви и ще промени приятно вкуса на привичните блюда към по-добро. Освен това кашкавалът от краве мляко е тежък продукт, който лошо се усвоява от организма. Кашкавалът от овче или козе мляко се усвоява много по-лесно и стомахът ще ви каже – благодаря. 

Заменете белия хляб с пълнозърнест 

Колкото и ароматно да ухае белият хляб, не се поддавайте на тази провокация. Помнете, че именно той е един от главните врагове на стройната фигура. Купувайки хляб обръщайте внимание на състава му. В идеалния вариант бяло брашно не бива да има никакво или поне да е в края на списъка с ингредиентите. Още по-добре е да преминете изцяло на пълнозърнест хляб. 

Заменете млечния и белия шоколад с черен 

Това е просто много полезно. Шоколадът със съдържание на какао повече от 70% подобрява работата на мозъка, повишава настроението и е богат на антиоксиданти. Освен това черният шоколад е по-малко калоричен и по правило не съдържа ароматизатори и оцветители. 

Заменете сосовете с лимони и подправки 

Салатите от листни и други зеленчуци не е задължително да бъдат овкусявани с растително масло или други калорични сосове. Правилното съчетаване на подправки и сок от лимони може лесно да замени калоричните дресинги. Най-важното е да си откриете любимото съчетание. Например: Черен пипер, босилек, розмарин и лимон.  

Направете закуската основно хранене през деня 

В началото на деня храносмилателната система работи на 100% и затова много лесно може да обработи изядените от нас продукти. Като цяло за това са необходими 6 часа. Т.е., ако сте закусили в 8 сутринта, то към 14 часа всички продукти са усвоени и храносмилателната система отново е готова за интензивна работа. Но към този час общата й активност вече е понижена с 20% и процеса на обработката на храната се увеличава на 8 часа. Това означава, че окончателното усвояване на храната от обяда ще стане около 22 часа. От 18-19 часа активността на храносмилателна система се понижава на 60% заради умората от работния ден. Така храносмилането се разтяга на цели 12 часа. Излиза, че храната от вечерята ще бъде усвоена напълно едва късно след полунощ, по време на сън. Така храносмилателната система не може да отпочине и на следващия ден ще се събудите с лошо самочувствие и обща умора, а изядената храна ще се складира в проблемните места под формата на мазнини. Ненапразно поговорката гласи – закуската изяж сам, обяда раздели с приятел, а вечерята дай на врага си.