Лечението на рака може би е навлязло в нов етап. BBC съобщава за нов експеримент, за който има вероятност да се окаже революционен в лечението на туморните заболявания.

Данните от изследването все още не са достатъчни, но специалистите са обнадеждени. Става дума за лечение на рак чрез собствената имунна система.

Професор Стенли Ридъл от Центъра за изследвания на рака „Фред Хъдчинсън“ в Сиатъл е ръководител на експеримента. Той описва най-новите изследвания, които все още не са публикувани и подробно описани. На този етап обаче учените са обнадеждени и смятат, че революционното им откритие може да преобърне из основи лечението на рака.

За целите на изследването професор Ридъл и екипа му проучили случаите на пациенти в терминален стадий на рак. Тези хора били опитали всички възможни видове лечение. Лекарите им давали няколко месеца оставащ живот.

Методът на професор Ридъл представлява изолиране на специфични кръвни клетки от кръвта на болния, наречени Т-клетки убийци или цитотоксични Т-клетки. Те играят важна роля в работата на имунната система като локализират и нападат опасните агенти в тялото.

Звучи невероятно, но повече от 90% от участниците в изследването преминали в ремисия след експеримента. Имайки предвид, че лекарите им давали малко време до момента говори, че този метод може да се окаже наистина революционен.

Пациентите страдали от лимфобластна левкемия – вид злокачествен рак на кръвта. Учените смятат, че дори този метод да действа върху ракови заболявания на кръвта, това не означава, че ще е ефективен при твърди туморни маси по други тъкани и органи.

Колкото и развълнувани да са специалистите, трябва да се отбележи, че тези данни са все още начални и не трябва да се бърза със заключенията.