В петък постъпи информация по делото за опит за убийство на Алексей Петров, че при провеждане на беседи и последващи следствени действия, е придобита значима информация, която се отнася за подготвен опит за убийство на депутата Делян Пеевски. Това заяви на извънреден брифинг главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов, предаде репортер на БГНЕС.

Костов каза, че подготовката включва доста подробна информация за навиците и привичките на депутата, посещавани места, които не са медийно огласявани в последно време. Извършени са конкретни логистични действия, като подготвеното покушение по организация напомня на опита за убийство на Златомир Иванов пред Съдебната палата и на убийството на Димата Руснака на бул. „Витоша”, добави Костов.

Колеги от НСО в почивните дни са се срещнали с Пеевски няколко пъти, като първоначално охраната е била отказана от него, впоследствие обаче са го убедили и такава вече му е назначена, каза още Костов.

Това покушение е било подготвяно повече от 2 месеца, каза професионалният ръководител на МВР, но не уточни кой е искал да убие Делян Пеевски. Комисията, която прави оценка за държавна охрана и преди е вземала решения за това да бъде назначена такава на Пеевски, но той досега отказваше. „Сега обаче охраната на г-н Пеевски е факт”, каза главният секретар. Георги Костов не обясни каква ще е охраната на Делян Пеевски. „За да обясним каква е охраната, как я осъществяваме, по какъв начин, е все едно да издадем помагало за хората, които са искали да му навредят”, каза главният секретар.

В Закона за НСО е записано какви са видовете охрана и кои лица могат да бъдат охранявани. Така например на президента, председателя на Народното събрание и министър-председателя в страната се осигуряват всички видове охрана. В закона е записано и че при конкретна застрашеност на лицето по решение на комисията, се осигурява охрана на народни представители.

За тази година бюджетът на НСО е около 2,5 млн. лв. повече и така държавната охрана разполага с близо 34 млн. лв.