Изпълнителният директор на Nokia Раджив Сури даде ясно да се разбере, че компанията ще се завърне на пазара за смартфони. Той държа реч в навечерието на Световния мобилен конгрес в Барселона (NWC 2016).

Когато Nokia продаде мобилния си бизнес на Microsoft за 5,44 млрд. евро, тя се съгласи да не пуска смартфони със своя бранд до края на 2016 г. Коментирайки възможността за завръщане на Nokia на пазара за мобилни телефони, Раджив Сури заяви, че това може да се случи още тази година или по-късно – точен график няма в момента, според CEO-то.

По-рано представители на Nokia коментираха, че заради продажбата на практически целия си мобилен бизнес на Microsoft, развиването на това направление „от нулата” ще бъде проблематично. Ето защо компанията разглежда възможността за лицензиране на своя бранд, т.е. Nokia търси партньор, който да поеме всички ангажименти с производството, продажбите, маркетинга и поддръжката.

Раджив Сури подчерта обаче, че не става въпрос за това Nokia просто да постави логото си на някакви устройства. „Необходимо е в апаратите да се усеща Nokia и това, с което е известна компанията”, казва мениджърът на финландската компания, която преди бума на iPhone беше най-големият производител на мобилни телефони.