Екипажът на американски космически кораб чул странна и необяснима музика, когато се намирал от тъмната страна на Луната, извън обсега на радиопредаванията на Земята, предаде в. „Хъфингтън пост“, цитиран от "Монитор".Това станало през 1969 г., само два месеца преди Нийл Армстронг да стъпи за първи път на Луната, но се разкрива едва сега. 

Екипажът на „Аполо 10“ дълго спорил дали да докладва на НАСА за изненадващите звуци, които се чували в продължение на час. Разговорите на астронавтите били записани на лента, но станали публично достояние едва неотдавна. Те бяха публикувани от новия сериал на „Сайънс чанъл“, озаглавен „Необяснените досиета на НАСА“. 
„Звучи като извънземна музика“, възкликва един астронавт. „Чуваш ли това? Този звук като от свиркане?“, отвръща друг. Малко преди да се възстанови връзката с контролния център, един пита: „Дали да им кажем за това?“. Друг отвръща: „Не знам. Би трябвало да помислим“. 

Астронавтът от мисията „Аполо 15“ Ал Уордън коментира, че екипажът на „Аполо 10“ е бил свикнал с шума, който се чува в космическия кораб. „Логиката ми подсказва, че ако нещо е записано, то е реалност“, изтъкна той.