Съвсем млада учителка, докарана до пълно отчаяние и стрес от чуждите подигравки заради изобилното си окосмяване, спря да епилира лицето си. 23-годишната Харнам Каур от гр. Слау в Бършир приела вярата на сикхите и твърди, че най-сетне е намерила спокойствие и се чувства по-женствена, пише в. "Дейли мейл".

Проблемите на Харнам с окосмяването я връхлетяли още, когато била 11-годишна. Тя започнала да се епилира два пъти седмично, когато и поставили диагноза, че страда от поликистозен овариален синдром. Това са повишени нива на мъжките полови хормони (напр. тестостерон), вселдствие на нередовно освобождаване на яйцеклетки. Едни от страничните ефекти са повишено окосмяване по бузите, горната устна, вътрешната част на бедрата и долната част на корема.

Харнам била засипана от подигравки от децата в училището до такава степен, че не искала да излиза от дома си, започнала да се самонаранява, спохождалия я черни мисли за самоубийство.

На 16 години обаче приела религията на сикхите, която забранява да се реже косата и да се махат космите по тялото и животът й се променил.

"Мама и татко не бяха съгласни. Мислеха, че с брада няма да имам нормален живот. Притесняваха се, че няма да се омъжа, нито да си намеря работа. Аз обаче исках да решавам аз себе си и сама да определям живота си. Крих се достатъчно", казва Харнам Каур.

Най-голяма подкрепа тя получава от 18-годишния си брат, а впоследствие и родителите й приемат нейното необикновено решение.
Децата в училището също са изумени и вече с чисто детско любопитство я питат какво е това и откъде има брада. Харнам им обяснява, че това е костюм за Хелоуин, който е купила от магазина.

Харнам, която често бива бъркана по улиците с мъж, вече твърди, че се чувства по-женствена от всякога. "Чувствам се по-женствена, по-секси и мисля, че изглеждам така. Вече мога да отида на щанда за дамска конфекция в магазина, без да се чувствам, че мястото ми не е там. Нося поли, рокли, бижута, лакирам ноктите си като всяко друго момиче".

Харнам Каур е споделила историята си в  You Tube, за да помогне на други жени със същото заболяване да се възприемат по-добре и да бъдат по-уверени, отбелязва Дейли мейл.