Председателят на Съвета на директорите на „Приста Ойл Груп“ Пламен Бобоков бе предложен за званието Почетен гражданин на Русе от група съветници от различни политически сили. По този повод се обърнахме към г-н Бобоков за интервю.

- „Приста Ойл“ се превърна в емблема на успешен бизнес не само в България, но и все по-категорично в международен план. В колко държави се разпростира вече вашият бизнес и какви резултати очаквате през новата година? 
- Считам, че 2016 година ще бъде исторически най-добрата за „Приста Ойл“. С основание очаквам повече от отлични резултати, тъй като имаме сключени големи договори и всеки момент ще започне изпълнението по тях. Така че, меко казано, очаквам не удвояване, а утрояване на резултата. Но нека не бързаме да говорим в аванс, а изчакаме прогнозите да станат реалност, опитът от последните няколко години ме научи да бъда по-предпазлив. Що се касае до географията на бизнеса, към настоящия момент освен производствата ни в България, имаме и такива, които се генерират в заводите ни в чужбина. Изключвайки българския и румънския пазар, които са основни за нас, почти изцяло „Приста“ е ориентирана към страни извън Европейския съюз - вече изнасяме за над 40 държави на 4 континента.  
- От лятото на 2015 е факт и първата частна зала в Югоизточна Европа - „Булстрад Арена“. Безпрецедентен по рода си проект, който заедно с брат ви Атанас разгърнахте и осъществихте в публично-частно партньорство с местната власт. Какви са положителните последици за Русе? 
- Както неведнъж съм казвал, „Булстрад Арена“ е призвана да върне славата и величието на града ни. Тя е част от проект за възраждането на Русе, важна предпоставка градът да върне короната си на културно средище в България и същевременно да заеме достойно място в Югоизточна Европа като център на културни, спортни, обществени, бизнес и конгресни прояви. Да привлича международно внимание, туристи и по този начин да провокира икономически подем в нашия град. Отново искам да спомена, че изграждането и откриването на залата не изчерпва ангажимента ни към нея, а продължава със сериозни разходи по издръжката й. 
- С какво са свързани амбициите ви за бъдещето на залата?
- Голямата ни амбиция е да превърнем „Булстрад Арена“ в своеобразен институт, около който ще се консолидират и развият интересни бизнес и културни процеси. Да стане притегателен център за Дунавския регион. В това число включвам не само българската част, но и румънската, където да се провеждат всякакви видове събития на световно, европейско, национално, регионално и локално ниво. Всъщност залата е само началото и в основата на всичко, което предстои да създадем. Вече работим върху това, да надграждаме покрай нея в допълнителни проекти, които да я направят още по-атрактивна както за спорт, така също за културни и конгресни мероприятия. Следващата ни сигурна инвестиция, в непосредствена близост, е хотел, чието строителство се надяваме да започнем през месец май. Той ще допринесе за стопроцентовата й функционалност. Изграждането му ще даде възможност да предлагаме услугата „спортен лагер“. В обстановката на модерен хотел ще могат да бъдат настанявани клубни и национални отбори за тренировъчни процеси и подготовка по съответния спорт, ползвайки всички по-малки тренировъчни зали, както и основната зала в „Булстрад Арена“. Същото важи и за гостите на културните мероприятия, като към цената на билета ще можем да добавим и атрактивен пакет за престой, включващ нощувка, закуска, обяд, вечеря и т.н. Хотелът ще разполага с модерен и уютен СПА комплекс, басейн и фитнес център. На територията му е предвидено да бъде изградена и функционално оборудвана първата за Русе модерна и ергономична конферентна зала с широки възможности. Там ще могат да се провеждат от лимитирани малки бизнес сбирки, през пресконференции и форуми за 250 човека, до мащабни конгресни изяви с обем до 3000 човека. Сериозно внимание е обърнато на всеки детайл с цел задоволяване и най-капризните изисквания. Ще има топла връзка между хотела и „Булстрад Арена“ не само по отношение на клиентите, но и по отношение на обслужването с кетъринг на залата. Включително кухнята на хотела ще бъде изградена по начин, позволяващ да обслужва много по-голям брой хора, от порядъка на 4000 човека.
- Необходимо ли е всичко това, не надхвърля ли потенциала на Русе?
- Налага се да мислим дългосрочно, защото само след две години, през 2018-та, предстои България да стане водеща страна в Европейския съюз. Тогава Русе, като най-големия български град на река Дунав и централен град по дунавската стратегия между България и Румъния, ще бъде домакин на редица международни събития. Трябва да сме готови да посрещнем това предизвикателство. Защото освен разходките по красивите булеварди на Русе и прекрасните му паркове, трябва да предложим на многобройните гости на града качествено настаняване, да има зала, в която да бъдат посрещнати, а също да бъдат обслужвани по съответния европейски начин.
В заключение, искам да кажа, че заедно с брат ми предвиждаме редица други неща, които да направим за града си, с желанието да привлечем сериозния бизнес за инвестиции в него, но на този етап все още не бих искал да коментирам в подробности. Истината е, че Русе е не само в нашите сърца, но и във всичките ни бъдещи проекти. 
- В тази връзка, какво се случва със сградата на Музикалната гимназия в Русе и идеята ви да я превърнете в първия частен музей в България?
- Музеят ще бъде завършен. В момента извършваме всички необходими действия, за да реализираме и този проект в града. Проект, който, смея да твърдя, съхрани през годините уникалния паметник на културата и не допусна той да бъде съборен и заменен от поредната „гениална идея“. Кандидатстваме по европейска програма и трябва да изчакаме, но считам, че сме направили всичко необходимо по нашите стандарти, за да изградим най-модерния музей в България. С откриването му ще приключим поредния си ангажимент, допълващ идеята ни да възродим Русе и върнем старата му слава на културна столица на България.
- Говори се, че ще ставате член на настоятелството на Русенския университет, истина ли е това?
- Да, вече не само брат ми Атанас, но и аз ще бъда част от настоятелството на Русенския университет „Ангел Кънчев“. Огромна чест е за нас. Любезната покана ми бе отправена от новия ректор проф. д-р Велизара Пенчева, както и от председателя на Общото събрание на университета и на Общинския съвет на Русе и бивш ректор на университета чл.-кор.проф. Христо Белоев.                                                                      
На такова предложение не можем да откажем, още повече, че заедно с брат ми имаме интересни планове за развитие, които включват и университета. Така че, надявам се да съумеем да приложим положителния си опит от публично-частното партньорство с Общината и в партньорството ни с Русенския университет. Защото университетът като водещ образователен център и въобще доброто образование, е едно от най-силните оръжия за развитие не само на нашия град и бизнеса в него, но и въобще за развитието на региона. 
- Освен с успешен бизнес и мащабни проекти, фамилия Бобокови се свързва и със сериозна благотворителност. Като дълг на бизнеса ли я приемате и какво ви носи това?
- Разбира се, дарителството е част от философията за връзката на бизнеса с обществото. За мен и брат ми обаче е по-скоро семейна ценност, в която сме възпитани, и дълг на всеки един от нас. Затова се стараем да възпитаваме и децата си в тази насока, а отговорността ни като публични фигури е още по-задължаваща. През всичките тези години и днес, не спираме да подкрепяме много и най-различни инициативи, без да го афишираме или търсим признание. Силно вярваме, че личния пример и приемствеността са пътя за възстановяване на филантропските традиции у нас и връзката с нашите корени.

Румен НИКОЛАЕВ