Аташето по социалните въпроси в Генералното консулство на Република Турция в Бургас Угур Емироглу, който беше обявен от българското МВнР за нежелано лице (persona non grata) е пребивавал често в Шумен, съобщиха за Фокус местни граждани от мюсюлманско вероизповедание.
В Шумен Емироглу често е посещавал „Томбул джамия", а впоследствие е наел квартира, в която е поучавал местните имами как правилно трябва да се отслужват молитвите.
Той е работил като мюфтия в Бурса, Трабзон, Дюнихане и Страсбург. Това сочи справка на Фокус. Угур Емироглу е роден през 1973 г. Завършил е Мармара университет в Истанбул през 1990 година. От 1997 г. е служил като имам в различни градове на Турция – Бурса, Трабзон, Дюнихане. Бил е служител в Дианет. След това работи като имам в Страсбург, Франция. След връщане в Турция е работил като мюфтия в кв. „Орханли” в Бурса до 2015 г., когато е изпратен на работа в консулството в Бургас.
Турският дипломат Угур Емироглу е бил акредитиран като аташе по социалните въпроси, докато в по-голямата част от времето, прекарано в България се е занимавал с религиозна дейност. Преди да бъде изпратен в България Емироглу е бил имам в голям турски град. Според дипломати намесата на Емироглу в дейността на мюсюлманското вероизповедание в България е напълно несъвместима с дипломатическия му статут. Твърди се също, че той е оказвал натиск върху дейци на определена политическа партия да заемат страната на отстранения й наскоро лидер, което само по себе си е груба намеса във вътрешно-политическия процес в България.
От Министерството на външните работи отказаха коментар.