Радио, телевизия и интернет "крещят" нонстоп за грипна епидемия, затова колко е опасна болестта при децата и плашат с лоши прогнози. Така е всеки февруари, когато обикновено е пикът на сезона на грипа. И всеки февруари разтревожени, родителите сме склонни да купуваме всевъзможни медикаменти и да правим какво ли не, само здравето на детето да е вън от опасност, казват от missis.bg.И посочват някои прости неща, които могат да държат бацилите далеч от вас и отрочетата ви.Грипна ваканция

Когато броят на заболелите надвиши нормата, се обявява грипна епидемия и детските градини и училища обявяват ваканция. Но обикновено тази мярка идва твърде късно, за да се предпазят децата от контакт. Ето защо, ако имате възможност, вземете инициативата в свои ръце - не водете детето в градината или в училище, за да намалите опасността от заразяване.

Важно е да се знае, че грипният вирус се предава от капчици във въздуха и живее добре в сух, топъл въздух. Например в стаи, които се отопляват и не се проветряват често. Но на улицата той бързо умира, така че е по-добре да извеждате хлапето на чист въздух в парка или извън града.

Вирусът се прихваща лесно в градския транспорт, така че, ако разстоянието позволява, вървете пеша или опитайте да организирате нещата така, че да работите от вкъщи, за да се грижите за детето във ваканция.
По време на епиденията забравете за посещения на куклени театри, детски рождени дни и кинопрожекции, но пък направете така, че да забавлявате детето в домашни условия.

Укрепване на имунитета

Силната имунна система на детето ще го защити от вирусите, но да започнете да укрепвате неговия имунитет, когато вече е настъпила епидемията, е късно.
Все пак, след консултация с лекар можете да осигурите редовен прием на храни, съдържащи дневната норма витамини, особено А, С и витамини от група В, както и пчелни продукти. Те ще направят малкия организъм по-устойчив на вирусите.


Правила на хигиена

Грипът, както и повечето други вируси, се разпространява от човек на човек. Особено много вирусни частици се съдържат в слюнката, затова, когато грипът върлува, е важно да пазите детето от близък контакт с потенциално опасни хора и да увеличите мерките за безопасност: редовно миене на ръцете или почистването им с кърпички с дезинфектант, носене на маска на обществени места, която да се сменя на всеки два часа. Обяснете на детето защо не бива да пипа лицето и устата си с ръце!

Можете да промивате редовно синусите на детето със солен разтвор – да купите от аптеката такъв с морска сол, но и да го приготвите сами.

Особено внимание обръщайте на това въздухът в дома ви да е винаги чист – редовното проветряване е най-добрият помощник в борбата с грипа. Отваряйте прозорците на всеки 2-3 часа. Ако е възможно, спете на открехнат прозорец, като температурата трябвва да е около 20 ° С и влажността - не по-малко от 50%. Имайте предвид, че централното парно отопление изсушава силно въздуха.
Можете да увеличите влажността в апартамента, като миете често пода и включвате овлажнители, а ако нямате такива, дръжте кърпи, натопени във вода близо до радиаторите.


Правилно хранене

Детското меню през зимата и особено по време на грипна епидемия трябва да изобилства от пресни плодове и зеленчуци, според педиатри. Също така е важно то да приема редовно топли течности: чай, мляко, супа, сок, компот...


Своевременно посещение при лекар

Ако болестта вече ви е връхлетяла, незабавно потърсете квалифицирана помощ. Не чакайте детето да вдигне температура – ако забележите някой от следните симптоми: отпадналост и общо неразположение, болки в ставите, трескав поглед, желание за повръщане, веднага отивайте при специалист, който ще определи дали става въпрос за сезонния грип или за обикновена настинка.

Много е важно да се опитате да избегнете дългото чакане пред лекарския кабинет, тъй като именно там, на опашката с други болни, вероятността детето да се зарази е много голяма. Ако е възможно, запишете си предварително час или помолете педиатъра да ви посети у дома. Или чакайте извън коридорите на здравното заведение и помолете да ви извикат, когато дойде вашият ред.



Ваксинация

За да се предпази човек от грипа, трябва организмът му да може да произвежда антитела. Колкото и да са противоречиви мненията за съвременните ваксини, те имат важна роля за превенцията срещу болестта, тъй като, според специалисти, осигуряват над 70 на сто защита. Ваксините съдържат отслабени вируси и помагат на организма да развие антитела. А ако ваксинирано дете се разболее, грипът ще премине по-леко и без усложнения.

Лекари предпоръчват да се ваксинират деца, които боледуват често, както и такива, които са започнали да посещават отскоро учебни заведения, защото контактите им се увеличават, а с тях и рискът от заболяване.

Но е важно да се знае, че ваксинациите не се провеждат в пика на грипа! Когато се появят първите симптоми, е късно. Ваксините се поставят, когато детето е здраво и няма оплаквания, още през есента и то само след лекарска препоръка.