Областна дирекция по безопасност на храните във Варна затвори нелегална транжорна за пилешко месо. Проверката е извършена съвместно с представители на Областна дирекция на МВР – Варна в момент на доставка на суровина в обекта. Транжорната е функционирала без регистрация по смисъла на Закона за храните, съобщават от пресцентъра на БАБХ.При инспекцията са констатирани над 3 тона храни и суровини без етикети и документи за произход, в това число 150 килограма овкусени пилешки крила, над 215 килограма овкусено и замразено пилешко месо за дюнер, 2280 килограма замразени пилешки заготовки и разфасовки. 

Храните са опаковани в пластмасови бидони, кофи, касетки и кашони. Установено е и съхранение на 230 килограма пресни картофи, 6 килограма замразен печен пипер и 260 килограма пиперена паста. 

В обекта е присъствал един работник без лична здравна книжка, без работно облекло и без представен трудов договор. Храните и суровините без документи за произход ще бъдат унищожени.

В момента на проверката в обекта са доставени над 1 тон годни за консумация охладени пилета, от регламентиран доставчик, които са етикетирани и придружени с търговски документи. Те се съхраняват в хладилна камера и ще бъдат дарени на социални заведения в града.

За констатираните нарушения е съставен Акт за установяване на административно нарушение, като Закона за храните предвижда глоба от 5000 лева.