Парите за висшето образование и университетите няма да се намаляват, а точно обратното. С приетите поправки в Закона за висшето образование университетите ще развиват специалностите, в които са добри.

Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева днес на конференцията "Умения на 21-ви век в образованието", организирана от фондация "Заедно в час".

Ако един университет е по-добър във филологиите, той ще се концентрира и развива в тях, а ако друг университет е по-добър в биотехнологиите, държавата го подкрепя именно там. Това е конкуренция, която трябва да последва, след като вече имаме рейтинг на университетите, каза Кунева и допълни, че ще бъдат поощрени качествените специалности, водещи до реализация на студентите.

За първи път в закона се записват приоритетни специалности, от които има нужда пазарът на труда, отбеляза тя. Целта е да имаме икономика на знанието и да се развиваме като държава, каза вицепремиерът. По думите й ключов за определянето на приоритетни специалности ще бъде диалогът между държавата, образователните институции и бизнеса. Образованието е национална цел и трябват национални усилия, посочи тя. Министър Кунева беше категорична, че връзката между бизнеса и държавата трябва да бъде силна и в развиването на професионалните гимназии.

Кунева коментира и другия основен закон - този за предучилищното и училищното образование, за който в момента Министерството на образованието и науката подготвя нормативни актове. Макар детето да е в центъра, фокусът е върху свободата и избора на учителя, каза тя. Като пример тя посочи една от промените в закона, според която в по-голямата част от учебните програми има разделение между времето за задължителни нови знания - 60 процента, и между времето за допълнителни занимания - 40 процента. Това означава, че учителят ще може да прецени дали според нивото на своя клас да използва това допълнително време за преговор, ако се налага, или да предложи работа по проекти, допълнителни занимания, употреба на нови технологии или интерактивни игри. Министерството ще насочи усилията си и към квалификацията на учителите, заяви министър Кунева.