Турският посланик у нас Сюлейман Гьокче заяви пред Би Ти Ви, че не може да потвърди или да отрече за забрана на Турция Доган и Пеевски да влизат в Турция. Причината е, че няма официално изявление от турската държавна власт, каза посланикът.

Предпочитам да не правя коментар. Тук не става въпрос за защита - така отговори посланикът на въпрос защо Лютви Местан е потърсил закрила в турското посолство преди Коледа.

Посланикът каза, че Местан вече е отговорил на този въпрос. Не съм предлагал помощ на Местан, това беше предвалително уговорена среща, каза посланик Сюлейман Гьокче по повод присъствието на Местан в посолството тогава.

Няма вмешателство на Турция във вътрешните работи на България. Категорично искам да заявя това, каза посланик Сюлейман Гьокче. „Тук става въпрос за една инициатива с политически мотиви, но нека да спра тук, защото задача на всеки парламент е да взема всякакви решения”, заяви посланикът по повод решението на парламента да създаде комисия за проучването на твърденията за намеса на Русия и Турция във вътрешните работи на България.

Приятели, съюзници и партньори не се намесват във вътрешните работи на партньорски страни, добави Сюлейман Гьокче.

Това е въпрос, на който предпочитам да не отговарям, защото това е точно вмешателство във вътрешните работи на България - това каза посланикът в отговор на въпрос: Защо за Анкара е толкова важно лидерът на ДПС да се нарича Местан, а не Доган например. Искам да поясня нещо, каза още Сюлейман Гьокче - с цялото ми уважение Турция никога не е молила някой български политик да вземе страна по отношение на друга политическа или обществена фигура в България.

Посланикът каза, че никога не се е виждал с Ахмед Доган и Делян Пеевски. Неотдавна обаче се видял с Лютви Местан. За рождения ден на Местан му е подарил броеница.

Според посланика отношенията между София и Анкара са много добри.

В коментар на изказването на Иван Костов, че трябва да бъде обявен за персона нон грата, посланик Гьокче заяви:

„Изненадан съм от такива коментари, може би е добре да се обърнете към Костов да поразшири мисълта си, не към мен. Жалко е да се чуват такива неща, толкова много, една цяла поредица от такива изявления и е доста неуместно, и не помага да двустранните отношения на които и да е две държави”.