Чешката компания Skoda най-накрая дръпна завесата, разкривайки новата концепция VisionS, като разпространи първите снимки на бъдещия модел. Концептуалният кросоувър ще бъде представен за първи път в началото на март по време на автосалона в Женева.Прототипът предшества появата на серийния кросоувър на Skoda от среден клас, който ще бъде позициониран в гамата на марката над сегашния модел Yeti. Новият VisionS е изграден върху модулната платформа MQB. Дължината му е 4,70 м, широчината – 1,91 м, височината – 1,68 м, а междуосието достига 2,79 м. Острите линии в дизайна са вдъхновени от бохемския кристал, известен по целия свят. Кросоувърът има пластмасови защитни панели на арките на калниците, праговете и броните. Сравнително късите надвеси и големите колела дават възможност за постигане на висок пътен просвет. Сводовете загатват офроуд характера на модела. Прототипът разполага с три реда седалки и шест места, заедно с водача.

Новата Skoda VisionS е оборудвана с хибридна система за задвижване, която се състои от бензинов турбодвигател с директно впръскване 1.4 TSI с мощност 156 к.с. и въртящ момент от 250 Нм. В 6-степенната автоматична скоростна кутия с двоен съединител DSG е интегриран електрически мотор с мощност 40 киловата (54 к.с.) и въртящ момент 220 Нм, който предава тягата на предната ос на автомобила. На задната ос също е поставен електромотор с мощност 85 кВт (116 к.с.) и 270 Нм въртящ момент. Сумарната мощност на Skoda VisionS е 225 к.с., благодарение на която кросоувърът се ускорява от място до 100 км/ч за 7,4 секунди и развива максимална скорост от 200 км/ч. Средният разход на гориво на хибрида е 1,9 л/100 км, а емисииите на СО2 са 45 г/км.

С едно зареждане в чисто електрически режим кросоувърът ще може да измине разстояние до 50 км. В комбиниран режим автономният пробег ще достига до 1000 км. Благодарение на новата схема за задвижване на четирите колела няма да има необходимост от механично свързване на предния и задния мостове. Литиево-йонната батерия с капацитет 12,4 кВтч е поставена пред задната ос, което е позволило подът на багажното отделение да бъде плосък и по-универсален. Предполага се, че серийната версия на прототипа VisionS ще бъде представена през есента на автосалона в Париж. По предварителни данни кросоувърът ще получи името Kodiak.