За яхтата „Надежда", която бавно потъва всеки ден явно няма надежда да бъде извадена от водата. Дали потъването и е в резултат на безхаберие и безотговорност или на преднамерен акт трябва да отговорят компетентните органи. Яхтата, която по документи се вода малък кораб е дълга 17 метра и широка три и тежи около 10 тона, коментират запознати. Разполага с голям салон, две спални и всичко останало, което има една луксозна яхта. Корабчето се пълни с вода вече месец, днес се вижда само горната част и всичко е под вода. Според специалистите в момента в яхтата има над 30 куб.м. вода, пише "Монитор".

Видинска фирма е собственик на яхтата, която е закупена преди повече от 10 години и днес тя се оценява на около 250 000 евро. Според длъжностни лица фирмата собственик е обявена през миналата година в несъстоятелност и имуществото й е запорирано, в т.ч. и плавателният съд. Яхтата е била залог по голям кредит в банка . Затова и днес част от собствеността на фирмата, която не обслужва кредитите си се продава от съдия -изпълнител. Яхтата е застрахована и наскоро застрахователите са и правили оглед. Рибари, разказаха, че през седмицата няколко души са правили оглед на завързаната за катамаран на пристанището на СОМАТ яхта, която е под вода, обсъждайки как тя може да бъде извадена. За консултации е извикан Николай Цветков, собственик на видинската фирма „Никалас Ц", която разполага със специализирана тежка техника.

Цветков каза,че изваждането на почти потъналата под вода над 10 тонна яхта ще бъде доста сложно. Той коментира, че е извикан от застрахователите за да се прецени дали това е възможно. Според Цветков начините за изваждането на потъналия малък кораб са два . Единият е тя да бъде изтеглена с кран от брега, или тежката техника да бъде качена на катамарана, което към момента при тези нива на водата е доста сложно осъществимо и крие опасности. Кранът може да подаде, защото заедно с водата яхтата ще тежи около 40-50 тона . Освен, че кранът може да не издържи тази тежест, то е възможно при изтеглянето дъното на яхтата да се издъни под тежестта на водата, още повече че не се знае какво е техническото и състояния след като е под вода вече повече от месец.

Другият начин е да се изпомпа водата ,която се намира в корпуса , но това също е сложно и се изисква техника и водолаз, който да работи под вода. Така че към момента може би всички ще изчакат нивото на река Дунав да падне достатъчно ниско и яхтата да може да бъде изтеглена, коментира Цветков. Странната гледка с полупотъналата яхта впечатлява рибари, моряци и всеки преминаващ по Дунав екипаж на кораб. На километър 793 на реката, на частното пристанище на СОМАТ, редом до четирите катамарана се вижда вързан и малък луксозен кораб - яхта „Надежда" Само за последните три дни корпусът на яхтата вече под вода. При положение че нивото на реката е доста ниско за сезона. При по високи води на реката малкият луксозен кораб ще остане под вода, а и може да се скъсат въжетата с които е вързан, коментира запознати. Според рибари и работещи на пристанището яхтата е вързана за катамараните от лятото на миналата година. Но в последният един месец, най-вероятно от снега и студа, тя е получила някаква повреда, и се пълни с вода и бавно потъва. А никой за сега не е предприел нищо.

Тони Тодоров, директор „Речен надзор" и капитан на пристанище Лом, който отговаря за корабоплаването и в района на Видин, каза, че са информирани за потъващия кораб. Преди около 20 дни той е започнал да потъва поради спукани тръби, в резултата на студа. Според него яхтата е добре укрепена и вързана за катамарана и не представлява опасност за корабоплаването. Собственикът на кораба, който е известена видинска фирма, трябва да предприеме действия за изваждането на плавателния съд. По думите на Тодоров върху собствеността и движението на плавателният съд има наложени възбрани и запори. Независимо от всичко гледката на потъваща скъпа яхта с името „Надежда" буди недоумение у всеки ,който я види и разбира се бърза да документира със снимка факта, който не може да бъде видян най-вероятно никъде по поречието на Дунав освен в България.