Колата вече може да минава на годишен технически преглед (ГТП), без да носим бележка от общината за платен данък. Това стана ясно от изявление на министъра на транспорта Ивайло Московски в парламента, пише "Стандарт". От 18 януари се провежда автоматична проверка за наличието на дължим данък за превозните средства за всички общини в страната, обясни Московски в отговор на въпрос на депутата от Реформаторския блок Мартин Димитров. С цел повишаване на събираемостта на данъците през 2012 г. по инициатива на Столична община стартира разработването на програмен продукт за свързване с информационната система за електронно регистриране на извършените ГТП, добави той. След това по искане на Националното сдружение на общините (НСОРБ) беше изградена интегрирана платформа за автоматична проверка на данъчните задължения на колите по време на ГТП, обясни Московски.

Всички пунктове за ГТП имат достъп до автоматизирана система за техническите прегледи на ИА "Автомобилна администрация" (ИААА), каза изпълнителният й директор Цветелин Цветанов. Още в началото на прегледа при сканирането на големия талон на колата системата изпраща автоматично запитване до съответната община и получава отговор дали данъкът е платен, или не, каза той. Ако данъкът е платен онлайн и общината регистрира плащането в своята е-система, при запитването данъкът излиза "платен". Ако обаче по някаква причина общината не е въвела плащането, отговорът ще бъде отрицателен и тогава собственикът/водачът на автомобила трябва да отиде до общината и да си вземе хартиена бележка със залепен стикер с баркод, издаден от ИААА, че данъкът е платен, обясни Цветанов. Вземането на хартиена бележка се налага и ако автомобилът е с разсрочен данък или е освободен от данък, каза Цветанов.

Само 15 общини в България не са сключили договор с НСОРБ, за да можем да проверяваме за платени данъци, а 35 общини все още не са ни разрешили достъп до тяхната инфосистема, коментира още изпълнителният директор на ИААА.