Утре ще предложа вариант на декларация, която да търси общото и сваляне на напрежението, защото усещането ми е, че то отиде твърде далеч. Това каза председателят на парламента Михаил Миков по БНР.

В тази обстановка и с оглед на задаващия се ден на Апостола на свободата е необходимо НС да направи усилие на отговорните политически сили, не само тези в НС, за да си спомним завета на Апостола за република, в която българи, турци, евреи ще бъдат равноправни във всяко отношение. Ако не ескалацията ще продължава, защото всеки ще се опитва да реализира някакъв свой интерес, който може да се окаже, че е бил лицемерен, заяви Миков.

Той заяви, че големият въпрос е дали има българското общество достатъчно имунни сили да прецени докъдето може да стигне противопоставянето. "Опит в парламента е необходим и декларация върху принципите на отношение, по-нормалния демократични език, принципите на противопоставяне на крайното етническо, религиозно противостоене", заяви Миков.

Той бе категоричен, че хората гледат какво се случва в парламента и много често има призиви на политиците да се тръгне в една посока, а после хората не могат да бъдат спрени. "Ще призова всеки един от лидерите на партиите да бъдем достатъчно отговорни и да си припомним заветите на Апостола, не само да го ползваме като един фетиш в противопоставянето между българските граждани, независимо в каква основа", зави Миков. Според него е много лесно в условия на криза да търсиш проблемите в различното. "Разговорът е доказателство за желание да се свали напрежението, другото означава желание за конфронтация. България сега има най-малкото нужда от това", каза Миков.

Той заяви още, че е получил заявлението за напускане на двамата депутати от ГЕРБ Владислав Горанов и Красимир Стефанов.