Когато говорим за хранене, можем да разграничим два вида храни. Едните се грижат за нашето добро здраве, а други трябва да избягваме. Защо? Защото не само ни правят по-малко енергични, нарушават добрата фигура и ни състаряват по-бързо, но и влияят отрицателно на мозъка. Вижте някои от тях.

Захарни продукти

Захарта и захарните изделия не са здравословни не само за вашата талия, но и за функцията на мозъка ви. Дългосрочната консумация на захар може да създаде редица неврологични проблеми и да се отрази на качеството на паметта.

Може да повлияе и на способността ви да се концентрирате, когато четете или искате да запомните определен текст. Ето защо се препоръчва за добра памет и остър ум да се избягват сладкишите и рафинираната захар.

Алкохол

Алкохолът може да навреди не само на здравето на черния дроб и то в дългосрочен план, но може да доведе и до състояние наречено „мозъчна мъгла“. Както подсказва името, мозъчната мъгла се отнася до чувство на обърканост, проблеми със задържането на внимание към определена цел, загуба на памет, ниска концентрация и други.

Тези последствия са обратими стига да се спре или ограничи до минимум консумацията на алкохол, тъй като той влияе на баланса на мозъка.

Пържени храни

Всички ги обичаме, но ако искаме да имаме бърз ум, трябва да избягваме тяхната консумация. Почти всички преработени храни съдържат химикали, оцветители, добавки и изкуствени аромати, консерванти, които могат да повлияят на поведението и познавателната способност.

Пържените или преработени храни бавно унищожават нервните клетки, намиращи се в мозъка, като някои масла използвани за приготвянето на тези храни са опасни за здравето.

Преработени храни

Точно като пържените храни, преработените могат да повлияят върху централната нервна система и да увеличат риска от развитие на дегенеративно заболяване на мозъка на по-късен етап в живота, като болестта на Алцхаймер.

Много солени храни

Солените храни влияят отрицателно на стойностите на кръвното налягане и върху здравето на сърцето. Според изследвания храните с високо съдържание на натрий могат да повлияят и върху когнитивната функция. Или иначе казано, солените храни влияят на вашатаинтелигентност.

Преработени протеини

Протеините са градивните елементи на мускулите и те са много важни за правилното функциониране на тялото ви. Месото е най-богатият източник на висококачествен протеин, но е добре да се избягва консумацията на преработени протеини, като колбаси, шунки, кренвирши и други.

За разлика от естествените протеини, които помагат на тялото, преработените правят точно обратното.

Изкуствени подсладители

Когато се опитваме да намалим своето телесно тегло, заменяме захарта с изкуствени подсладители. Въпреки че съдържат малко калории, всъщност те вредят повече, отколкото помагат. Ако се консумират за продължителен период от време, могат да предизвикат увреждане на мозъка и това да попречи на нашия познавателен капацитет.