Нанесени са въздушни удари по обекти на „Ислямска държава“ в град Сабрата, в северозападна Либия, съобщи Би Би Си. Убити са не по-малко от 30 души. „Ню Йорк таймс“, който се позовава на анонимен американски служител, уточнява че нападението е извършено от самолети са САЩ.Според в. "Ню Йорк таймс", който се позовава на анонимен западен източник, самолетите са били на САЩ, а целта им е била високопоставен тунизиец, свързан с две големи терористични нападения миналата година в Тунис – срещу музея "Бардо", при който загинаха 22 души, и в курортния град Сус, който отне живота на 38 души. 

Според медията загиналите при ударите са предимно бойци на групировката "Ислямска държава", а повечето от тях са тунизийци. Службите за сигурност се опитват да установят дали техният водач – Нуредин Чучан – е бил убит при атаката. Чучан е високопоставен посредник на "Ислямска държава" и е свързан с атентатите в Тунис през 2015 г., допълва "Ню Йорк таймс".

Напоследък има съобщения, че висши командирпи от ИДИЛ – последвани от много бойци – се се преместили от Ирак в Либия, вероятно в нейни северни райони. Миналата година групировката зае Сирт на Средиземно море, родния град на бившия диктатор Муамар Кадафи.

Кметът на Сабрата, град на самата граница с Тунис, Хюсеин ал Туади е обяснил пред Ройтерс, че самолетите са ударили около 3.30 сутринта местно време и са поразили сграда в квартал Казр Талил, където живеят предимно чуждестранни работници. По думите му са загинали най-малко 41 души, а шестима са ранени. Инфорацията за броя на жертвите засега не е потвърдена от други официални лица. 

Според източник на Би Би Си за нападението са съдействали британски бази, но не и самолети.