Хищната риба Паку, известна като "орехотрошачката" застрашава вече и британските водоеми. Рибата достига 24 килограма, прилича на пираня, въоръжена е със зъби с човешки размери и обича да се храни с мъжки тестиси, пише британският "Дейли Мирър".

Речният хищник Паку (Pacu) обикновено се среща в Южна Америка, но наскоро беше наблюдаван в САЩ, Дания, Швеция и дори в река Сена в Париж.

Нищо чудно някои представители на вида да бъдат изпуснати от аквариуми и да се развъдят и в Обединеното кралство, пише таблоидът.

На Острова са в паника, тъй като, ако това стане, релаксиращите по реките и езера поданици на Нейно величество от мъжки пол ги грози голяма опасност. Захапката на Паку е зашеметяваща и с острите си зъби те като нищо могат да се нагостят с любимия им деликатес - мъжки тестиси.

По родните си местообитания тези риби са известни с това, че чупят черупките на орехите, които паднат в реката.

Този вид риби редовно се продават в аквариуми като домашни животни. Ако бъдат пуснати на свобода в близко езеро или река, биха причинили големи пакости, както това се случи наскоро извън естествените им местообитания в други части на света.

В момента на Острова всеки, който иска Паку, може да си поръча от специализирани сайтове.

А наскоро таблоидът попаднал и на обява от човек от Нотингамшир, който предлага два екземпляра. И то от най-едрите представители на вида, които някога бил виждал - с дължина от 26-30 инча тегло 18-30 кг.