Финансовото министерство извършва подготвителни действия за изтеглянето на до 2 млрд. евро нов външен дълг. Това е близо до максималния размер на новия външен дълг, който е разрешен страната ни да поеме през годината, според записаното в Бюджет 2016, съобщи БНР.

Вече са избрани банките, с които ще се работи по емисията еврооблигации, съобщава "Ройтерс", като се позовава на пазарни източници. Има вероятност целият дълг да бъде изтеглен наведнъж, както се случи миналата година при тройната облигационна емисия. Тя бе емитирана почти веднага, след като парламентът ратифицира глобалната средносрочна дългова програма. Тогава състоянието на пазара бе изключително добро, тъй като бе повлияно от очакването Европейската централна банка да започне програмата за количествени улеснения. Вероятността възможният нов външен дълг да се вземе през пролетта тази година е голяма, защото се очаква да предхожда резултатите от оценката на качеството на активите на банките и последващите стрес тестове. В бюджета е заложен буфер от 2,5 млрд. лева, за който повечето експерти са категорични, че няма да има необходимост да бъде използван. Общо страната ни може да изтегли 5,3 млрд. лева нов дълг тази година, 3,9 млрд. лева от които от външните пазари.

В момента се работи по различни варианти за структурирането на емисиите на международните пазари и ще се реагира според тяхното състояние. Официално от министерството се въздържат от коментари, за да не повлияят на цената. Оттам потвърждават единствено, че се извършват подготвителни действия.