Екип от учени е открил нова извънслънчева планета, намираща се в съзвездието Живописец. Смята се, че масата й е осем пъти тази на Юпитер, пише Tech Times. Масивният свят, обозначен като PSO J318.5338-22.8603, е една от малкото екзопланети, които могат директно да се заснемат и проучат със спектрометър. Това ще помогне на астрономите да изследват механизмите на формирането и еволюцията на планети като тази. 

Идентифицирането на планети извън Слънчевата система е трудно, тъй като те не могат да се наблюдават директно. Най-често екзопланетите биват засичани, когато преминават пред звездата, около която орбитират. 

След идентифицирането на небесното тяло, учените определят характеристиките му чрез изследване на гравитационните взаимодействия със звездата-майка, както и с други планети в системата. Извършването на спектрографски анализ обаче разкрива съвсем различна информация. 

Екип, ръководен от Кейтлин Алърс от Университета “Бъкнел”, е изследвал PSO J318.5338-22.8603 със северния телескоп на обсерваторията “Джемини” и с близко инфрачервен спектроскоп. Учените са открили, че планетата е част от група от млади звезди с еднакво движение.

Изследователите са установили възрастта на екзопланетата, масата й - приблизително 8.3 пъти масата на Юпитер, и температурата й - около 1130 градуса по Целзий. Данните от телескопа “Джемини” са разкрили, че новооткритата планета се завърта около оста си за между 5 и 10.2 часа.