Американски шофьор на дизелов модел на Mercedes е подал съдебен иск срещу германския производител. В него той твърди, че Mercedes е програмирала така колата, че при температура под 10 градуса тя излъчва далеч над допустимото количество азотни оксиди.

Зад иска се крие добре познатата адвокатска кантора Hagens Berman от Сиатъл. Тя е първата, която започна да съди и Volkswagen в САЩ, защото VW е програмирал в колите си софтуер, с който може да манипулира вредните емисии. Hagens Berman има водеща роля в делото срещу концерна от Волфсбург, предава DPA.

В друго дело срещу Toyota, чиито коли от някои модели се ускоряват изненадващо и така предизвикват катастрофи, адвокатите на кантората успяха да постигнат обезщетение от 1,6 млрд. долара - най-високата сума на извънсъдебно споразумение, която е плащал автомобилен концерн досега. Съдената също от Hagens Berman корейска Kia пък договори обезщетение от почти 255 млн. долара. Кантората е завела искове и срещу General Motors, но по тях засега няма развитие.

В момента кантората издирва и други шофьори на дизелови коли на Mercedes, за да се включат в колективен иск. Тя изброява 14 модела, за които има съмнения за надминаване на законовите изисквания за вредните емисии. Адвокатите твърдят, че при тестове на улиците тези дизелови автомобили отделят средно над 19 пъти повече азотен оксид, отколкото е позволено. При някои отделни тестове според тях допустимите лимити са надминати дори 65 пъти.

Адвокатите обвиняват Mercedes, че е измамила купувачите с лъжливи презентации. Mercedes е хвалила своите автомобили като „най-чистите и най-модерните дизелови двигатели с изключително ниски емисии, висока енергийна ефективност (30 на сто по-малко парникови емисии, отколкото сравним бензинов автомобил) и удобно шофиране. Компанията била създала погрешно впечатление, че нейните коли са по-малко вредни за околната среда, казва Стив Берман, партньор в юридическата кантора, която е специализирана в колективни искове.